English

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για λογαριασμό εταιρειών και δημόσιων οργανισμών

 

  • Ανάπτυξη νέων αντιβακτηριακών μορίων

    Η ερευνητική ομάδα του τομέα Έκκρισης Πρωτεϊνών - εργαστήριο Τ. Οικονόμου, διερευνά το μοριακό μηχανισμό της βιογένεσης μεμβρανών και της «κυκλοφορίας» πρωτεϊνών στο εκκριτικό/μεμβρανικό σύστημα βακτηριακών κυττάρων. Το εργαστήριο συνδυάζει τεχνογνωσία στους τομείς της μοριακής βιολογίας μεμβρανών, καθαρισμού/ απομόνωσης πρωτεϊνών, ενζυμολογίας και βιοφυσικής, με διάφορες βιοτεχνολογικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των εξής: ανάπτυξη νέων αντιβακτηριακών μορίων, βιο-φαρμακευτικές ουσίες, πρωτεϊνικοί/μεμβρανικοί βιο-αισθητήρες, κλπ.

    Η ιδιαίτερα καινοτομική τεχνογνωσία του εργαστηρίου, συνέβαλλε σημαντικά στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με τη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, με στόχο την ανάπτυξη νέων αντιβακτηριακών μορίων τύπου Sec.

    Το μονοπάτι μεταφοράς της προπρωτεϊνικής μεταθετάσης Sec είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και απαραίτητο μονοπάτι μεταφοράς, που εμπλέκεται στη μεταφορά πρωτεϊνών στο εκκριτικό/ μεμβρανικό σύστημα των βακτηρίων.

    Στα πλαίσια της συνεργασίας με την Pfizer, το εργαστήριο, μέχρι τώρα έχει:

    • δώσει στην εταιρεία την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη μίας υψηλής αποδοτικότητας μεθόδου ελέγχου για παρεμποδιστές βακτηριακών πρωτεϊνών.
    • αναπτύξει και προμηθεύσει την Pfizer, με ένα μοριακό μοντέλο αντιβακτηριακής πρωτεϊνης, που επιτρέπει την εφαρμογή τεχνικών μοριακής μοντελοποίησης για τον προσδιορισμό φαρμακευτικών στόχων.



  • Ανάπτυξη εύκαμπτων φωτοβολταϊκών στοιχείων

    Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής εταιρίας Konarka Technologies Inc. (Lowell, MA, USA) και της ερευνητικής ομάδας του Δρ. Β. Γρηγορίου στο ΕΙΧΗΜΥΘ για την ανάπτυξη εύκαμπτων (πολυμερικών) φωτοβολταϊκών στοιχείων. Η συμφωνία είχε διάρκεια 2 έτη και συνολικό οικονομικό ύψος $200.000. Περιελάμβανε τη σύνθεση ημιαγώγιμων πολυμερών (δότες, αποδέκτες), χαρακτηρισμό της μορφολογίας τους και τέλος μελέτη της λειτουργίας και της σταθερότητας των διατάξεων που προέρχονται από αυτά. Το συμβόλαιο αφορούσε την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί από τη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ομάδες των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών κ.κ. Καλλίτση και Γιαννούλη.



  • Εξομοιωτής διφασικής ροής για τη μελέτη του σχηματισμού σταγονιδίων από ακροφύσια εκτυπωτών τεχνολογίας ink-jet

    Η συνεργασία ανάμεσα στο ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ και την SEIKO EPSON άρχισε το 1997 και αφορούσε στη χρήση ενός εξομοιωτή διφασικής ροής που είχε αναπτυχθεί στο ΕΙΧΗΜΥΘ για την κατανόηση διαφόρων φαινομένων κατά το σχηματισμό σταγονιδίων από ακροφύσια εκτυπωτών τεχνολογίας ink-jet. Προοδευτικά, αυτή η αρχικά διερευνητική συνεργασία εξελίχθηκε σε ένα συμβόλαιο για την λεπτομερή προσομοίωση της δυναμικής λειτουργίας μιας κεφαλής ink-jet και της σχετικής υδροδυναμικής. Το 2002, αποφασίσθηκε μια ριζική επέκταση της συνεργασίας σε φαινόμενα που ελέγχουν την παρασκευή πολυμερικών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων με την τεχνική ink-jet.

    Πρόσφατα, συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δύο οργανισμών σε παρόμοια προβλήματα. Η SEIKO EPSON έχει επενδύσει ήδη πάνω από 50 εκατομμύρια γιεν στις συνεργασίες αυτές, οι οποίες υλοποιήθηκαν από τις ερευνητικές ομάδες των Δρ. Β. Μπουργανού και Καθ. Α. Παγιατάκη.