Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης 2022» | Νέα

Αστροφυσική, Διάστημα

Διακεκριμένη_Διάλεξη_«Νικό
06.10.2022 - 06.10.2022
14:00 - 15:30

Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης 2022»

Την 4η ετήσια Διακεκριμένη Διάλεξη «Νικόλαος Κυλάφης» έδωσε για το 2022 η τιμώμενη ομιλήτρια Françoise Combes, κάτοχος της έδρας Γαλαξίες και Κοσμολογία στο Collège de France και διακεκριμένη αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο Παρισιού, Γαλλία.

Η τιμώμενη καθηγήτρια Combes είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για τις καθοριστικές της ανακαλύψεις σε θέματα θεωρητικής αστροφυσικής και κοσμολογίας καθώς και των μηχανισμών που σχετίζονται με τη δυναμική γαλαξιών, τη δημιουργία υπερμαζικών μελανών οπών στους πυρήνες τους καθώς και τις ιδιότητες της σκοτεινής ύλης. Είναι από τις πλέον πολυγραφότατες αστροφυσικούς έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 600 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, οι οποίες έχουν λάβει πάνω από 41,000 αναφορές (h-index=102). Παράλληλα, έχει συνεισφέρει τόσο σε διδασκαλία και συγγραφή βιβλίων όσο και σε διοικητικές θέσεις και επιστημονικές επιτροπές στη Γαλλία και διεθνείς οργανισμούς και επιστημονικά περιοδικά αστροφυσικής. Επιπλέον, έχει λάβει μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία μεταξύ των οποίων τα:

  • L'Oréal-UNESCO International Prize for Women in Science, 2021
  • Legacy Fellow της American Astronomical Society, 2021
  • Χρυσό μετάλλιο του CNRS, 2020
  • Commandeur de l'ordre national du mérite της Γαλλικής Δημοκρατίας, 2019
  • Prix Jules Jansen, 2017
  • Tycho Brahe Prize της Ευρωπαϊκής Αστρονομικής Εταιρείας, 2009
  • Officier de la Légion d'Honneur της Γαλλικής Δημοκρατίας, 2006

ενώ είναι μέλος πολλών διακεκριμένων ακαδημιών όπως: η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών, Academia Europeae, κλπ.

Η διάλεξη της καθηγήτριας Combes, η οποία ακολούθησε τη δημόσια τελετή αναγόρευσης, ήταν ανοιχτή για το κοινό στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Όταν οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν τους γαλαξίες» και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022 στις 14.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση.

H Διακεκριμένη Διάλεξη «Ν. Κυλάφης» (“Nick Kylafis” Distinguished Lecturership) θεσπίστηκε από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, σε αναγνώριση της εξέχουσας 35ετούς επιστημονικής και διοικητικής συνεισφοράς του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενου Μέλους ΔΕΠ του ΙΤΕ, Νικόλαου Κυλάφη. Οι ακατάπαυστες προσπάθειές του για τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της αριστείας στην Αστροφυσική στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έδρασαν καταλυτικά για την ίδρυση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, το 2018.

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής φιλοδοξεί ο θεσμός της «Διάλεξης Ν. Κυλάφης» να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία μιας παράδοσης επισκέψεων διακεκριμένων Αστροφυσικών, οι οποίοι θα εμπνέουν με την παρουσία τους τις νεότερες γενιές επιστημόνων που εκπαιδεύονται στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και θα επικοινωνούν στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα της Κρήτης τα τελευταία επιτεύγματα στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της Θεωρητικής Αστροφυσικής.

Σχετικό αρχείο

Πρόσκληση