Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας στις Βρυξέλλες | Νέα

Ανακοινώσεις

Σύνοδος_Κορυφής_του_Ευρωπα
26.02.2024

Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας στις Βρυξέλλες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας «EIT Summit 2024» στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024. Την έναρξη της Συνόδου κήρυξαν ο καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΙΤ και Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για 10η φορά φέτος το ΕΙΤ απένειμε βραβεία σε κορυφαίες καινοτομίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας, της ψηφιοποίησης, των τροφίμων, της υγείας, της μεταποίησης, των πρώτων υλών και της κινητικότητας, τα οποία ανακοινώθηκαν σε τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του EIT στις Βρυξέλλες. Είκοσι εξαιρετικοί υποψήφιοι από 15 ευρωπαϊκές χώρες προτάθηκαν για τα Βραβεία EIT 2024, αφού διαγωνίστηκαν σε έναν διαδικτυακό ημιτελικό στις 14 Φεβρουαρίου 2024, από τον οποίο εννέα φιναλίστ προκρίθηκαν στη δημόσια τελετή βράβευσης.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Τα βραβεία του EIT τιμούν τους λαμπρότερους επιχειρηματίες που καινοτομούν στο ζωντανό οικοσύστημα του EIT. Το πρωτοποριακό τους έργο συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων στις πιο πιεστικές κοινωνικές μας προκλήσεις. Θα ήθελα να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές και τους υποψήφιους. Καθώς γιορτάζουμε αυτά τα επιτεύγματα, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κεντρικό ρόλο του ΕΙΤ στην προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη σύμφωνα με τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ. Ανοίγει τον δρόμο για ένα πιο λαμπρό μέλλον και για τη δημιουργία πιο συνεκτικών κοινωνιών και οικονομιών με μεγαλύτερη ευημερία».

Η κα Iliana Ivanova, Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, συνεχάρη θερμά τους νικητές των φετινών βραβείων EIT, τονίζοντας ότι η αποφασιστικότητα και η δέσμευσή τους στην καινοτομία έχει οδηγήσει σε αξιοσημείωτα επιτεύγματα. «Αυτό το ταλέντο και η δημιουργικότητα οδηγούν την αλλαγή που πρέπει να δούμε στην Ευρώπη» ανέφερε.

Ο καθηγητής Bertrand Piccard, Initiator, Pilot και Πρόεδρος του Ιδρύματος Solar Impulse και ο καθηγητής. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Executive Committee του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT) και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας - Hellas (FORTH).

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΤ, δήλωσε: «Τα Βραβεία του ΕΙΤ επιβραβεύουν τους κορυφαίους της καινοτομίας και επιχειρηματίες που αναδύονται από το οικοσύστημα του EIT, αναδεικνύοντας τις τελευταίες τάσεις τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλους τους φετινούς νικητές και υποψηφίους για τα επιτεύγματά τους στην ανάπτυξη προηγμένων λύσεων που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, σε ολόκληρη την ήπειρό μας και όχι μόνο. Οι νικητές των Βραβείων EIT 2024 αποτελούν τα καλύτερα παραδείγματα όσων μπορούν να επιτευχθούν μέσα στο εξαιρετικό οικοσύστημα καινοτομίας που έχουμε δημιουργήσει από το 2008 – καθώς και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί καινοτομία στους τομείς που τη χρειάζονται περισσότερο».

Η Σύνοδος Κορυφής του EIT, προσέλκυσε σχεδόν 800 συμμετέχοντες, από τη σφαίρα της πολιτικής, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εξερευνητής και περιβαλλοντολόγος κ. Bertrand Piccard, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι από τη βιομηχανία, την πολιτική, καθώς και από ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς.

Η φετινή εκδήλωση έφερε στο φως νέες συνεργασίες που θα ενισχύσουν τον αντίκτυπο του οικοσυστήματος του ΕΙΤ που διαθέτει πλέον εξαιρετική ικανότητα να οδηγεί σε συστημικές αλλαγές, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη της European Solar Academy που θα υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές τεχνολογίες στον τομέα των φωτοβολταϊκών, και ΜμΕ που εστιάζουν στην κατάρτιση και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους νικητές των βραβείων EIT 2024 και όλους τους υποψηφίους, είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο: eitawards.eu

Δείτε φωτογραφίες από τα Βραβεία EIT και τη Σύνοδο Κορυφής του EIT

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το EIT ενισχύει την ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί, παρέχοντας λύσεις σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις και καλλιεργώντας το επιχειρηματικό ταλέντο, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Το EIT είναι φορέας της ΕΕ και μέρος του Horizon Europe, του προγράμματος πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία.

Το Ινστιτούτο υποστηρίζει δυναμικές πανευρωπαϊκές συνεργασίες, Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας, μεταξύ κορυφαίων εταιρειών, ερευνητικών εργαστηρίων και πανεπιστημίων. Μαζί με τους κορυφαίους εταίρους τους, η Κοινότητα του ΕΙΤ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε όλη την Ευρώπη: επιχειρηματικά εκπαιδευτικά μαθήματα, υπηρεσίες δημιουργίας και επιτάχυνσης επιχειρήσεων και ερευνητικά έργα με γνώμονα την καινοτομία.

  • Αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο καινοτομίας της Ευρώπης με περισσότερους από 2.400 συνεργάτες από κορυφαίους επιχειρηματικούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς σε πάνω από 50 κόμβους καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη.
  • Το Οικοσύστημα του ΕΙΤ έχει τροφοδοτήσει περισσότερες από 7.800 νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κλίμακας, που έχουν δημιουργήσει περισσότερα από 2.110 νέα προϊόντα και υπηρεσίες και έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 7,3 δισ. €. Περισσότεροι από 5.700 φοιτητές έχουν αποφοιτήσει από μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα του ΕΙΤ και πάνω από 100.000 έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης του ΕΙΤ.