Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν | Νέα

Εκδηλώσεις

Ανακαλύπτοντας_νέους_κόσμους_στο_Σύμπαν
24.05.2024
19:00

Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν

Ανοιχτή ομιλία με θέμα: «Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν» διοργάνωσε το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου Ανοιχτών Ομιλιών, σε συνεργασία με το H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), στον χώρο του, στο κέντρο του Ηρακλείου (Κορωναίου 14, 3ος όροφος).

Ομιλητής ήταν ο κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Στην ομιλία του ο καθ. Βασίλης Χαρμανδάρης εξήγησε πώς οι αστρονόμοι επεκτείνουν τις γνώσεις μας για το Σύμπαν χρησιμοποιώντας το καλύτερο τηλεσκόπιο που υπάρχει σήμερα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.

Ο "Κόσμος" μας, το Σύμπαν, περιλαμβάνει δισεκατομμύρια γαλαξίες, καθένας από τους οποίους έχει δισεκατομμύρια αστέρια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πλανήτες που περιστρέφονται γύρω τους. Επειδή όμως οι αποστάσεις μεταξύ των άστρων είναι «αστρονομικές», σε αντίθεση με τους εξερευνητές του πλανήτη Γη που διέσχιζαν τους ωκεανούς για να ανακαλύψουν νέους κόσμους, είναι αδύνατο για κάποιον από εμάς να εξερευνήσει το Σύμπαν κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Για να ανακαλύψουμε «νέους κόσμους» στο σύμπαν, πρέπει λοιπόν να βασιστούμε στη μελέτη του αμυδρού φωτός που εκπέμπεται από τα μακρινά άστρα και να κατανοήσουμε τις πληροφορίες που είναι κρυπτογραφημένες σε αυτό. Οι αστρονόμοι είναι οι σύγχρονοι εξερευνητές του σύμπαντος, και εργαλεία τους είναι τα μεγάλα τηλεσκόπια σε απομακρυσμένες βουνοκορφές ή στο διάστημα.

Δείτε την ομιλία

Όλες οι ομιλίες είναι ανοικτές στο κοινό.

Επικοινωνία με το H2B HUB: 2810333629, sportokalidis@ebeh.gr

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Βασίλης Χαρμανδάρης είναι καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος αστρονομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος καθώς και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος του CNRS (Γαλλία) και του Αστεροσκοπείου Παρισιού. Την περίοδο αυτή είναι μεταξύ άλλων Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του επιστημονικού περιοδικού «Astronomy & Astrophysics», Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Έχει σπουδάσει και εργαστεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Γαλλίας και το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του μηχανισμού παραγωγής ενέργειας σε πυρήνες γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν, χρησιμοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

«Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), γνωστό ως GDPR, που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018, σάς ενημερώνουμε ότι:

Η Ανοιχτή ομιλία με θέμα: «Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν» διοργανώνει το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου Ανοιχτών Ομιλιών, σε συνεργασία με το H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), στον χώρο του, στο κέντρο του Ηρακλείου (Κορωναίου 14, 3ος όροφος)πρόκειται να βιντεοσκοπηθεί ενώ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα ληφθούν και φωτογραφίες. Το βίντεο και οι φωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν από τους διοργανωτές για την προβολή της εκδήλωσης σε μέσα μαζικής ενημέρωσης/επικοινωνίας (πχ δημοσίευση καταχωρήσεων σε ημερήσιο και περιοδικό τύπο, websites, κοινωνικά δίκτυα, κλπ) με σκοπό την ενημέρωση του κοινού ή/και της επιστημονικής κοινότητας για την ίδια την εκδήλωση και για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της.

Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για την πολιτική προστασίας του απορρήτου και τα δικαιώματά σας μπορείτε να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό μας τόπο Εδώ

Αν δεν επιθυμείτε να περιληφθείτε στη βιντεοσκόπηση/φωτογράφηση παρακαλούμε να έλθετε σε επαφή με τους διοργανωτές της εκδήλωσης