Διεθνές Βραβείο στο Μουσείο της Ακρόπολης και το ΙΤΕ για τη συντήρηση των Καρυάτιδων με λέιζερ | Νέα

Επιστημονικά Νέα

Διεθνές_Βραβείο_στο_Μουσεί
19.09.2012

Διεθνές Βραβείο στο Μουσείο της Ακρόπολης και το ΙΤΕ για τη συντήρηση των Καρυάτιδων με λέιζερ

Με το Διεθνές Βραβείο Keck για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομίας τιμήθηκαν από κοινού το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ και το Μουσείο της Ακρόπολης από το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (International Institute for Conservation IIC). Το βραβείο απονεμήθηκε για την συντήρηση των Καρυάτιδων με διεθνώς πρωτοποριακή τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτυχθεί στο ΙΤΕ. Η βράβευση έγινε στη Βιέννη, την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012, κατά την τελετή λήξης του διετούς παγκόσμιου συνεδρίου του IIC με την παρουσία 350 συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Συντήρησης (IIC) καθιέρωσε το βραβείο Keck το 1994 έπειτα από την γενναιόδωρη προσφορά των Sheldon και Caroline Keck για την προώθηση της κατανόησης και προβολής των επιτευγμάτων για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς. Το 2012 το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στο Μουσείο της Ακρόπολης και το ΙΤΕ για τη δημιουργία κοινού ανοιχτού εργαστήριου στο χώρο έκθεσης του Μουσείου, το οποίο φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με εφαρμογές των λέιζερ στη συντήρηση, διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια.

Το ΙΤΕ συνεργάζεται κατά τα τελευταία 10 χρόνια με το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως επίσης και με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογιών καθαρισμού και συντήρησης των γλυπτών της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του ΙΤΕ σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό σύστημα λέιζερ ειδικά για τον καθαρισμό και την ανάδειξη των αρχαίων αυτών αριστοτεχνημάτων. Το λέιζερ έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε δύο μήκη κύματος ή, πιο απλά, να εκπέμπει ακτινοβολία σε δύο «χρώματα» ταυτόχρονα (υπέρυθρο και υπεριώδες). Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση των δυο δεσμών λέιζερ, που επιτρέπει στο συντηρητή να αφαιρεί με ακρίβεια επικαθίσεις ρύπων από την επιφάνεια των γλυπτών, χωρίς το αρχικό υπόστρωμα να αποχρωματίζεται ή να υφίσταται κάποια άλλη ζημιά, ενώ παράλληλα αποκαλύπτεται η μοναδική επιφάνεια του γλυπτού.

Αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του Μουσείου της Ακρόπολης και του ΙΤΕ, αποτελεί και η τοποθέτηση της ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας επίδειξης καθαρισμού των Καρυάτιδων με λέιζερ στο χώρο του Μουσείου τον Δεκέμβριο του 2010. Με αυτό τον τρόπο, 2 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν παρακολουθήσει ως σήμερα «ζωντανά» τον καθαρισμό τους. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί την επιβράβευση αυτής της συνεργασίας καθώς και της κοινής προσπάθειας του Μουσείου και του ΙΤΕ στο να μπορέσουν να διαφυλάξουν και να αναδείξουν το μοναδικό πολιτισμικό πλούτο της χώρας μας, και να μπορέσουν εν συνεχεία να επιδείξουν στο κοινό το πώς ο πολιτισμός και η τεχνολογία μπορούν να συνδυαστούν. Αξιοσημείωτη άλλωστε είναι η φράση που αναγράφεται στο Βραβείο «H ανάδειξη των Καρυάτιδων με λέιζερ, είναι προσβάσιμη στο κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης: Μια σύνδεση μεταξύ της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας».

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δρ. Παρασκευή Πουλή (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ)
Τηλ.: 2810 391300, e-mail: laserart@iesl.forth.gr

Σχετικά links:
http://www.youtube.com/watch?v=bwCNfQh8Woo&list=UU012zDsiS4ojJkzerKQZeng&index=3&feature=plcp
http://www.iiconservation.org/about/awards/keck
http://www.theacropolismuseum.gr/default.php?pname=News&la=1