Η 20η Τελετή Βράβευσης Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού | Νέα

Ανακοινώσεις

Η_20η_Τελετή__Βράβευσης_Εξαί
06.12.2010

Η 20η Τελετή Βράβευσης Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού

Στις 14 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Καθηγητή Φιλοσοφίας των Επιστημών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Αριστείδη Μπαλτά. Το έργο του τιμωμένου θα παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Θεοδόσης Τάσιος.

Μετά την απονομή του βραβείου, θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Αριστείδη Μπαλτά με θέμα:
"Διδάσκοντας φιλοσοφία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο: ο θεσμός, τα πεδία ελευθερίας, τα ασύμμετρα δώρα".

Ο Αριστείδης Μπαλτάς δίδαξε τα μαθήματα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών στο ΕΜΠ τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά και ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ΑΕΙ της ημεδαπής και αλλοδαπής (Αθηνών, Βοσπόρου στην Κων/πολη, Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ). Είναι διευθυντής της σειράς «Φιλοσοφία της Επιστήμης» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής (2002).

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Β. Ξανθόπουλου και Σ. Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990.

Η επιλογή του βραβευομένου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Για περαιτέρω πληροφορίες

Κλεάνθη Ζαχαροπούλου
ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ
T.Θ. 1414
265 04 Πάτρα
Τηλ.: 2610965278
E-mail: kleanthi@iceht.forth.gr
Καλλιρόη Μαυραντώνη
ΙΤΕ/ΚΔ
Τ.Θ. 1385
711 10 Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.: 2810391509
E-mail: kalliroi@admin.forth.gr