Βιοεπιστήμες, Βιοτεχνολογία | Νέα

Βιοεπιστήμες, Βιοτεχνολογία

Φίλτρο με λέξεις κλειδιά
Φίλτρο με βάση το έτος
Έλληνες-ερευνητές-από
07.03.2024
Έλληνες ερευνητές από το ΙΤΕ, το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Harvard ανακαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία των βλαστικών κυττάρων του εντέρου
Γήρανση, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Υγεία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο υψηλής εμβέλειας περιοδικό Nature Communications. Επικεφαλής της έρευνας είναι η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ. Ζωή Βενέτη του ΙΤΕ-ΙΜΒΒ και ο καθηγητής Αριστείδης Ηλιόπουλος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Χρηματοδότηση-για-τον
31.01.2024
Χρηματοδότηση για τον Ερευνητή του ΙΤΕ-ΙΜΒB Δρ. Παναγιώτη Ν. Μόσχου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC)

Ο Παναγιώτης Ν. Μόσχου, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επελέγη για χρηματοδότηση από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) Consolidator Grant.

Νέα-μελέτη-αποκαλύπτει
08.08.2023
Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον μηχανισμό με τον οποίο όγκοι του νευρικού συστήματος μετατρέπονται σε κακοήθεια
Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Βιοεπιστήμες, Εγκέφαλος, Καρκίνος, Κύτταρα, Υγεία, Δημοσίευση

Νέα μελέτη που διεξήχθη στο ΙΤΕ-ΙΜΒΒ και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό PNAS, διερευνά τις οδούς μέσα από τις οποίες οι εσωτερικές διεργασίες των καρκινικών κυττάρων και οι αλληλεπιδράσεις με το μικροπεριβάλλον τους, οδηγούν στην ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο και την πορεία του προς την κακοήθεια.

Νέα-επιστημονικά-δεδομένα
12.07.2023
Νέα επιστημονικά δεδομένα αποκαλύπτουν μηχανισμούς γήρανσης και παθογένεσης σοβαρών ασθενειών, αναδεικνύοντας τη σημασία της βιογένεσης και της λειτουργίας των μιτοχονδρίων στα κύτταρα.
Γήρανση, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Βιοεπιστήμες, Κύτταρα, Υγεία, Πρωτεΐνες, Δημοσίευση

Έρευνα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), δημοσιεύεται σήμερα στην έγκριτη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση EMBO Journal

Η-ερευνήτρια-του
04.07.2023
Η ερευνήτρια του ΙΤΕ καθ. Ηλέκτρα Γκιζελή εκλέγεται μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας
Βιολογία & Βιοτεχνολογία

Η διεθνής αυτή διάκριση δίδεται σε επιστήμονες με γνώμονα την εξαιρετική συνεισφορά τους στην επιστήμη και την αποδεδειγμένη, με μελέτες και επιτεύγματα αιχμής, προαγωγή των Επιστημών Ζωής.

Η-Κρήτη-φιλοξένησε
10.05.2023
Η Κρήτη φιλοξένησε κομβικό Διεθνές Συνέδριο Νευροεπιστημών
Νόσος Αλτσχάιμερ, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Εγκέφαλος, Συνέδριο, Νευροβιολογία, Νευρώνες

Με την ενεργό συμμετοχή και συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), πραγματοποιήθηκε το σημαντικό Διεθνές Συνέδριο Νευροεπιστημών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ)

Χρηματοδότηση-για-τον
04.05.2023
Χρηματοδότηση για τον Ερευνητή του ΙΤΕ Δρ. Αναστάσιο Παυλόπουλο από το Επιστημονικό Πρόγραμμα «Ανθρώπινα Σύνορα» (Human Frontiers Science Program)
Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Βιοεπιστήμες, Κύτταρα, Επιχορήγηση

Ο Αναστάσιος Παυλόπουλος, Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ), επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό Επιστημονικό Πρόγραμμα «Ανθρώπινα Σύνορα» (Human Frontiers Science Program) για το 2023.

Ερευνητές-του-ΙΤΕ
25.01.2023
Ερευνητές του ΙΤΕ ένα βήμα πιο κοντά στην εξιχνίαση της λειτουργίας του εγκεφάλου
Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Βιοεπιστήμες, Νευροβιολογία, Νευρώνες, Δημοσίευση

Νέα Δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, από την επιστημονική ομάδα της Δρ. Παναγιώτας Ποϊράζη, Διευθύντριας Ερευνών στο ΙΜΒΒ, παρουσιάζει ένα νέο λογισμικό που υποστηρίζει την έρευνα σχετικά με τον ρόλο των δενδριτών στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ερευνητές-του-ΙΜΒΒ
27.12.2022
Ερευνητές του ΙΜΒΒ αποκαλύπτουν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που ρυθμίζει τη γήρανση και την αναπαραγωγή
Γήρανση, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Βιοεπιστήμες, DNA, Δημοσίευση

Πρόσφατη έρευνα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Nature Aging, ρίχνει για πρώτη φορά φως σε ένα θεμελιώδη μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης και της αναπαραγωγικής γονιμότητας. Οι ερευνητές Δρ. Mαργαρίτα Έλενα Παπανδρέου και Δρ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, με επικεφαλής τον Δρ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, (Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Πρόεδρο του ΙΤΕ) αποκάλυψαν ένα νέο μοριακό μηχανισμό που λειτουργεί στα κύτταρα για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργίας του πυρήνα, και ρυθμίζει τη σωματική καθώς και την αναπαραγωγική γήρανση.

Ο-κρίσιμος-ρόλος
19.12.2022
Ο κρίσιμος ρόλος της πρωτεΐνης SATB1 των Τ λεμφοκυττάρων στην αυτοανοσία
Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Βιοεπιστήμες, DNA, Υγεία, Φύση

Ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποκαλύπτουν τον κρίσιμο ρόλο της πρωτεΐνης SATB1 στη λειτουργικότητα των Τ λεμφοκυττάρων και την ανοσία του οργανισμού.

Σύνολο: 25 | Εμφάνιση 1 - 10

Σελίδες:123  | Επόμενη >