Νανοεπιστήμη, Νανοτεχνολογία | Νέα

Νανοεπιστήμη, Νανοτεχνολογία

Φίλτρο με λέξεις κλειδιά
Φίλτρο με βάση το έτος
Πειραματική-εκστρατεία-ατμ
05.10.2021
Πειραματική εκστρατεία ατμοσφαιρικών μετρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Cloud-AerosoL InteractionS in the Helmos (CALISHTO)
Αερολύματα, Ατμόσφαιρα, Χημική Μηχανική, Κλίμα, Φύση

Στο πλαίσιο της υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ και του ERC προγράμματος PyroTRACH οργανώνεται για το επόμενο δίμηνο (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2021) η πειραματική εκστρατεία μετρήσεων Cloud-AerosoL InteractionS in the Helmos background TropOsphere (CALISHTO).

Πρωτοποριακή-χρήση-του
09.08.2021
Πρωτοποριακή χρήση του γραφενίου μεγάλων διαστάσεων από ερευνητές του ΙΤΕ, οδηγεί στην ανάπτυξη «ασπίδων» ενάντια στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
Γραφένιο, Υλικά, Δημοσίευση

Το γραφένιο απομονώθηκε το 2004 από τους Geim και Novoselov από το Πανεπιστήμιο του Manchester (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2010) και έχει θεωρηθεί ως ένα «υλικό θαύμα», λόγω των εξαιρετικών του ιδιοτήτων που έχουν ήδη βρει χρήση σε πλήθος εφαρμογών και προϊόντων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η χρήση γραφενίου σε μορφή μικροσκοπικών νιφάδων σε σύνθετα πολυμερικά υλικά περιόριζε την πλήρη εκμετάλλευση των μοναδικών αυτών ιδιοτήτων.

Η-ατμοσφαιρική-ρύπανση
14.07.2021
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το οικοσύστημα των ωκεανών
Αερολύματα, Ατμόσφαιρα, Διοξείδιο του άνθρακα, Περιβάλλον, Μόλυνση, Δημοσίευση

Η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση διαταράσσει την οικολογική ισορροπία των ωκεανών, σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA).

Η-πρωτοποριακή-ιδέα
02.07.2021
Η πρωτοποριακή ιδέα της χρήσης γραφενίου για την προστασία έργων ζωγραφικής, που ανοίγει τον δρόμο για νέες μεθόδους συντήρησης έργων τέχνης, δημοσιεύτηκε την 1.7.21 στο Nature Nanotechnology
Χρηματοδότηση, Γραφένιο, Υλικά, Νανοεπιστήμη/Νανοτεχνολογία, Δημοσίευση

Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH/ICE-HT), του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, και του Κέντρου for Colloid and Surface Science (CSGI) του Πανεπιστήμιου της Φλωρεντίας, με την καθοδήγηση του καθηγητή Κώστα Γαλιώτη, είχαν την πρωτοποριακή ιδέα να επικαλύψουν πίνακες ζωγραφικής με πέπλα γραφενίου για την προστασία από την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Το-ΙΤΕ-στην
22.04.2021
Το ΙΤΕ στην ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή Νανοτεχνολογίας
Χρηματοδότηση, Νανοεπιστήμη/Νανοτεχνολογία, Ερευνητικές Υποδομές

Τη συνέχιση της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής Νανοτεχνολογίας NFFA-Europe (2015-2021) και τη διαδοχή της από το NFFA-Europe Pilot (NEP, 2021-2025) με προϋπολογισμό 15 εκ.€ αποφάσισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.