PlanetData : Ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας για τη Διαχείριση Μεγάλου Όγκου Πληροφορίας στο Διαδίκτυο μόλις ξεκίνησε. | Νέα

Ανακοινώσεις

PlanetData_:_Ένα_Ευρωπαϊκό__Δίκτυ
06.12.2010

PlanetData : Ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αριστείας για τη Διαχείριση Μεγάλου Όγκου Πληροφορίας στο Διαδίκτυο μόλις ξεκίνησε.

Σε συνεργασία με ειδικούς από άλλες 6 ευρωπαϊκές χώρες, ερευνητές του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με επικεφαλής τον Καθηγητή Γρηγόρη Αντωνίου, συμμετέχουν στο Δίκτυο αριστείας PlanetData, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα υποστηρίξει οργανισμούς στην ασφαλή δημοσίευση των δεδομένων τους στο Διαδίκτυο.

Ο βασικός σκοπός του PlanetData είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο ευρωπαίων ερευνητών, το οποίο θα παρέχει στους εμπλεκόμενους οργανισμούς την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε να δημοσιεύουν τα δεδομένα τους με ασφάλεια. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητές να διαχειριστούν, αλλά και να κατανοήσουν τους μεγάλους όγκους (δομημένων και ημιδομημένων) δεδομένων τα οποία δημοσιεύονται συνεχώς στο Διαδίκτυο. Τα δεδομένα αυτά συμπεριλαμβάνουν ροές δεδομένων, εγγραφές microblog, ψηφιακά αρχεία, πηγές e-science, δεδομένα του δημόσιου τομέα, ή διασυνδεδεδεμένα δεδομένα.

Το Δίκτυο Αριστείας προσπαθεί να επιλύσει έναν αριθμό βασικών προκλήσεων, ώστε να υποστηριχτεί η αποτελεσματική, κλιμακόσιμη και ασφαλής δημοσίευση δεδομένων μεγάλου όγκου σε μορφές, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν την χρήση υπηρεσιών. Στοχεύει στην υποστήριξη αναπαράστασης ροών δεδομένων και στην ανάπτυξη κλιμακούμενων τεχνικών για την ολοκλήρωση, δημοσίευση και πρόσβαση τέτοιων πηγών πληροφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό. Επιπλέον, το PlanetData μελετάει το πρόβλημα της αξιολόγησης και βελτίωσης της ποιότητας των δεδομένων και ορίζει βέλτιστες πρακτικές, για τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα παράγονται (λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες, όπως η προέλευσή τους, πληροφορίες χώρου και χρόνου, κτλ.), με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας της επεξεργασίας, αλλά και των τεχνικών ανάκτησης δεδομένων.

Ποιότητα, Προέλευση και Έλεγχος Πρόσβασης Δεδομένων

Το Δίκτυο Αριστείας PlanetData θα παρέχει μηχανισμούς για την ασφαλή πρόσβαση, καταγραφή, διατήρηση και, όταν είναι δυνατόν, τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων με τη χρήση τεχνικών διόρθωσης, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τμήμα της έρευνας θα πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και θα περιλάβει τεχνικές διόρθωσης, με τις οποίες θα μπορέσουν να επιλυθούν παραβιάσεις περιορισμών των δεδομένων. Επιπλέον, οι ερευνητές του ΙΤΕ θα μελετήσουν θέματα σχετικά με την προέλευση, την ελεγχόμενη πρόσβαση και την ιδιωτικότητα των δεδομένων, καθώς και τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων. Για τα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα, ένα σημαντικό πρόβλημα σχετίζεται με την καταγραφή της προέλευσής τους. Η προέλευση των δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για την κρίση της αξιοπιστίας τους και της ποιότητάς τους. Επιπλέον, οι ερευνητές του ΙΤΕ θα ασχοληθούν με τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου πρόσβασης και ιδιωτικότητας για μεγάλου μεγέθους διασυνδεδεμένα δεδομένα, με τρόπο που να μην αποτελεί εμπόδιο για τη χρήση τους.

Πρόγραμμα 7ου Πλαισίου

Το Πρόγραμμα PlanetData, ένα Δίκτυο Αριστείας στη Διαχείριση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων, λαμβάνει 3 εκατομμύρια ευρώ ως χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως τμήμα του 7ου Πλαισίου. Έχει ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014.

Το συντονισμό του έργου έχει το Semantic Technology Institute (STI) του Πανεπιστημίου του Innsbruck, στην Αυστρία. ’λλα μέλη της κοινοπραξίας είναι το Dutch National Research Institute for Mathematics and Computer Science του Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), που εδρεύει στο Amsterdam, Ολλανδία, το Distributed Information Systems Laboratory (LSIR) στο Τμήμα Computer and Communication Sciences του EPFL στη Λωζάνη, Ελβετία, το Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο, Ελλάδα, το Web-based Systems Group του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, στη Γερμανία, το Department of Knowledge Technologies (JSI) του Jozef Stefan Institute στη Ljubliana, Σλοβενία, το Institute of Applied Informatics and Formal Description Methods (AIFB) του Γερμανικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, Γερμανία, το Ontological Engineering Group (OEG) στο Facultad de Informatica του UPM, στη Μαδρίτη, Ισπανία, και τέλος το STI International στη Βιέννη, Αυστρία.


Καθηγητής Γρηγόρης Αντωνίου
Επικεφαλής Εργαστηρίου Πληροροφιακών Συστημάτων
Ινστιτούτο Πληροφορικής, ΙΤΕ
Tηλ. +30 2810391624
Fax +30 2810391638
Email: antoniou@ics.forth.gr