Under the patronage of H.E. the President of the Hellenic Republic
Ms. Katerina Sakellaropoulou

Ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών HiPEAC'11 | Νέα

Ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε_το_6ο_Διεθνές_Συνέδριο_Αρχιτεκτονικής
28.01.2011

Ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών HiPEAC'11

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας HiPEAC (High Performance and Embedded Architectures and Compilers), που αφορούσε στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, 24-26 Ιανουαρίου 2011, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Το Δίκτυο Αριστείας HiPEAC δημιουργήθηκε το 2003, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμμετέχουν σε αυτό ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες, απ' όλη την Ευρώπη, με στόχο την ανάπτυξη του τομέα σχεδίασης των κυκλωμάτων των Υπολογιστών (Αρχιτεκτονική), καθώς και των «κάτω» επιπέδων του λογισμικού (systems software, compilers), όπως και την άμεση εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη βιομηχανία.

Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ (μέλος του διοικητικού συμβουλίου του HiPEAC) και το Πανεπιστήμιο του Ghent. Πρόεδροι του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ερευνητής του ΙΤΕ Μανόλης Κατεβαίνης και η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Princeton (ΗΠΑ) Μargaret Martonosi, ενώ Πρόεδροι της επιτροπής Προγράμματος ήταν ο Χριστόφορος Κοζυράκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford (HΠΑ) και ο Δρ. Olivier Teman, Ερευνητής στο ΙΝRIA (Γαλλία).

Το Συνέδριο, καθώς και τις ομάδες εργασίας πριν και μετά από αυτό, παρακολούθησαν 190 άτομα, απο όλο τον κόσμο, κύρια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με σημαντική συμμετοχή από ΗΠΑ και Ασία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου δόθηκαν δυο σημαντικές ομιλίες από διακεκριμένους προσκεκλημένους επιστήμονες. Η πρώτη ομιλία έγινε από το διευθυντή του εργαστηρίου της Intel στη Βαρκελώνη Antonio Gonzalez, με τίτλο: "Moore's Law Implications on Energy Reduction" και αφορούσε στους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλές ταχύτητες στους υπολογιστές. H δεύτερη ομιλία έγινε από τον Καθηγητή του ΜΙΤ (ΗΠΑ) Saman Amarasinghe, με τίτλο: "PetaBricks: A Language and Compiler based on Autotuning" και αφορούσε στην ελάττωση περιττών εργασιών ("overhead"), που υπάρχουν σε πολλές γλώσσες προγραμματισμού και τη διευκόλυνση παραγωγής "παράλληλου" λογισμικού για τους πολυεπεξεργαστές του μέλλοντος.

Συνολικά 20 επιστημονικές εργασίες παρουσιάστηκαν, μια εκ των οποίων βραβεύτηκε ως η καλύτερη, με συγγραφείς τους David Eklov, David Black-Schaffer και Erik Hagersten, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία), με τίτλο "Fast Modeling of Shared Caches in Multicore Systems".

Μαζί με το συνέδριο HiPEAC'11, στις 22 και 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν 9 συνολικά συναντήσεις Ομάδων Εργασίας και Σεμινάρια (Workshops & Tutorials), τα οποία παρακολούθησαν οι σύνεδροι και αφορούσαν τις τεχνολογίες αιχμής στην Αρχιτεκτονική Υπολογιστών.

Για πληροφορίες σχετικά με το HiPEAC'11: http://www.hipeac.net/hipeac2011

Επικοινωνία:
Θεοδοσία Μπίτζου
Γραφείο Δημοσιότητας ΙΤΕ – Ινστιτούτο Πληροφορικής
Τηλ. +30 2810391656
Email: bitzou@ics.forth.gr