Τρείς διαλέξεις από τον Κώστα Ιωαννίδη επίκουρο καθηγητή της Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

General Announcements

22.02.2018

Τρείς διαλέξεις από τον Κώστα Ιωαννίδη επίκουρο καθηγητή της Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης έχει την τιμή και χαρά να φιλοξενεί τον Κώστα Ιωαννίδη, επίκουρο καθηγητή της Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), για να δώσει τρεις σημαντικές διαλέξεις πάνω στη φωτογραφία, μέσα από τη ματιά της Ιστορίας της Τέχνης.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από 23 έως 25 Φεβρουαρίου 2018, στο χώρο της Ε.Φ.Ε.Κ. (Δουκός Μποφώρ 20) στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι ελεύθερες στο κοινό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Διάλεξη 1: Παρασκευή 23/02/18 στις 19:00

“Τα υποκείμενα και τα αντικείμενα της (φωτογραφικής) αναπαράστασης”

Ευρεία επισκόπηση με παραδείγματα από την ιστορία της τέχνης και τη φωτογραφία. Διερευνώνται ιδιαίτερα ζητήματα αισθητικής και πρόσληψης της φωτογραφίας από τις απαρχές της μέχρι σήμερα.

 

Διάλεξη 2: Σάββατο 24/02/18 στις 19:00

“Μοντερνισμός και Μεταμοντερνισμός στα εικαστικά και στη φωτογραφία”

Μια προσπάθεια συστηματικής συζήτησης των όρων και των εννοιών που καλύπτονται υπό τους συγκεκριμένους (και πολύπαθους) όρους.

 

Διάλεξη 3: Κυριακή 25/02/18 στις 11:00

“Πότε η Τέχνη γίνεται «σύγχρονη» ”

Όπως έχει αντιληφθεί οποιοσδήποτε φιλότεχνος με στοιχειώδη επαφή με την τρέχουσα εικαστική παραγωγή ο όρος «σύγχρονη τέχνη» δεν είναι απλώς μία χρονολογική κατηγορία. Υποδηλώνει και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας συγκεκριμένης κατηγορίας έργων. Πότε ξεκινούν να παράγονται τέτοια έργα και τι κοινό έχουν με τη σύγχρονη τέχνη της εποχής μας;

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Κώστας Ιωαννίδης είναι επίκουρος καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης. Διδάσκει επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Εικαστικές Τέχνες” του Εικαστικού Τμήματος της ΑΣΚΤ καθώς και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεωρίας και Κριτικής της Τέχνης. Έχει επίσης διδάξει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Αιγαίου. Υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΚΥ, ενώ ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbrightέχει εκπονήσει έρευνα στα αρχεία του ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης και του RockefellerArchiveCentreκαι έχει δώσει σχετικές διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Colorado. Έχει δημοσιεύσει μελέτες πάνω στην ιστοριογραφία, την κριτική των εικαστικών τεχνών και της φωτογραφίας σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά καθώς και το βιβλίο Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία: Ένας Αιώνας σε Τριάντα Χρόνια (2008). Υπήρξε επίσης επιστημονικός επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου του JulianBell, Kαθρέφτης του Κόσμουστα ελληνικά (2009). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις εικαστικών και έχει οργανώσει εργαστήρια με συμμετοχή εικαστικών και θεωρητικών της ΑΣΚΤ. Από το 2016 είναι επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος επιμόρφωσης ενηλίκων στη φωτογραφία (AsfaPhotoCourses) της ΑΣΚΤ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως γύρω από το ζήτημα των σχέσεων εικόνας και λόγου καθώς και γύρω από την ιστορία και τη θεωρία της φωτογραφίας. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει πάνω σ’ ένα ερευνητικό εγχείρημα με τον (προσωρινό) τίτλο “Τεχνολογίες Θέασης στο γύρισμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα”. Πρόσφατα (2016) κυκλοφόρησε από το Μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης το βιβλίο Το Εργαστήριο του Καλλιτέχνη με εισαγωγικό του κείμενο.