Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κα Μαρία Αντωνίου, επισκέφθηκε το ΙΤΕ

Press Releases

12.05.2017

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κα Μαρία Αντωνίου, επισκέφθηκε το ΙΤΕ

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας πραγματοποιήθηκε χθες από την Αναπληρώτρια Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κα Μαρία Αντωνίου και τον Βουλευτή Ρεθύμνης κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης έκανε μια σύντομη παρουσίαση της πορείας και των δραστηριοτήτων του ΙΤΕ. Σε σχετική ερώτηση της κας Αντωνίου έγινε αναφορά στην ανάγκη αύξησης της επένδυσης στην έρευνα ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανανέωσης και συντήρησης των υφιστάμενων υποδομών, καθώς και η δυνατότητα προκήρυξης νέων θέσεων για ερευνητές και προσέλκυσης υψηλού επιπέδου επιστημόνων από το εξωτερικό, αναστρέφοντας την τάση της διαρροής εγκεφάλων. «Τα ερευνητικά κέντρα της χώρας παίζουν σε μια διεθνή αρένα» τόνισε, «ανταγωνιζόμενα Ερευνητικά κέντρα και μεγάλα Πανεπιστήμια όπως το ΜΙΤ και το Harvard». Η Πολιτεία μπορεί να βοηθήσει με μείωση της γραφειοκρατίας, προσφέροντας στα ΕΚ την αυτονομία που απαιτείται ώστε να είναι ανταγωνιστικά. Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ αναφέρθηκε στο πλούσιο ερευνητικό έργο του ΙΤΕ που κατέχει τα πρωτεία στις αξιολογήσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ακολούθησε παρουσίαση από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής καθηγ. Δημήτρη Πλεξουσάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρύτατη δραστηριοποίηση του ΙΠ σε όλο το φάσμα της Πληροφορικής. Επεσήμανε ότι η πρώτη διασύνδεση της Ελλάδας στο διαδίκτυο το  1984 έγινε από το ΙΠ, ενώ μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής, η FORTHnet, ξεκίνησε ως τεχνοβλαστός του ΙΤΕ. Αναφέρθηκε επίσης στις υψηλού επιπέδου ερευνητικές υποδομές του Ινστιτούτου και στις σημαντικές συμφωνίες με βιομηχανικούς εταίρους από όλο τον κόσμο για την αξιοποίηση των παραγόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Στη συνέχεια ο Δρ. Δημήτρης Καφετζόπουλος, αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ξενάγησε τους Βουλευτές στην υποδομή Γονιδιωματικής Ανάλυσης. Αναφέρθηκε στο υπό δημιουργία Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής που θα συστήνει συγκεκριμένη εξατομικευμένη θεραπεία βάσει του DNAτου ασθενούς. Έγινε αναφορά επίσης στην πρότυπη υποδομή ανάλυσης αρχαίου DNA, μοναδική στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη, που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς 200 περίπου ανασκαφές λαμβάνουν χώρα κατ’ έτος στον Ελλαδικό χώρο, καθώς επίσης και στο σημαντικό έργο καταγραφής του γενετικού υλικού του φυτικού και ζωικού βασιλείου με στόχο την προστασία τους.

Ακολούθησε ξενάγηση των επισκεπτών από τον Δρ. Παρασκευά Τζάλλα στο εργαστήριο "Attosecond Science and Technology" του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μοναδικές διατάξεις παραγωγής υψηλής ισχύος υπερβραχέων παλμών λέιζερ της τάξης των 10-18 δευτερολέπτων. Οι διατάξεις είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένες στο ΙΤΕ, και χρησιμοποιούνται για την καταγραφή της υπερταχείας κίνησης των συστημάτων του μικρόκοσμου (ηλεκτρόνια, άτομα κτλ) . Το εργαστήριο αυτό, που λειτουργεί ως ερευνητική υποδομή όπου εκπαιδεύονται ερευνητές από όλη την Ευρώπη, έχει προσελκύσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες με μεγάλα και υψηλού κύρους ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια Ενημερώθηκαν επίσης από τον ερευνητή Δρ. Βασίλη Μπίνα για το καινοτόμο υλικό TCM1 που διασπά στην επιφάνειά του τους επικίνδυνους ρύπους καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα και λειτουργεί τόσο με τεχνητό όσο και με ηλιακό φως.

Η κα Αντωνίου εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ΙΤΕ και υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη προκειμένου να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί ευρύτερα για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη θα βρείτε εδώ