Ολοκληρώθηκαν οι Διαλέξεις Ωνάση 2017 στην Πληροφορική

Press Releases

17.07.2017

Ολοκληρώθηκαν οι Διαλέξεις Ωνάση 2017 στην Πληροφορική

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι φετινές Διαλέξεις Ωνάση 2017 στην Πληροφορική που είχαν ως θέμα τα Μεγάλα Δεδομένα και τις εφαρμογές τους.  Οι Διαλέξεις διήρκησαν από Δευτέρα 10 Ιουλίου έως και Παρασκευή 14 Ιουλίου και διεξήχθησαν στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση .

Καθηγητής του ΜΙΤ Michael Stonebrakerστην ομιλία του μέσω βίντεο-διάσκεψης (Ομιλητής Διαλέξεων Ωνάση, Αμφιθέατρο ΙΤΕ)

Κεντρικός ομιλητής των διαλέξεων ήταν ο τιμηθείς με Βραβείο Turing (2014) Michael Stonebraker. Οι άλλοι Ομιλητές ήταν οι Dimitris Bertsimas (Sloan School of Management, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA), Michael Brodie (Computer Science & Artificial Intelligence Laboratory, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA), Yannis Ioannidis (Department of Informatics, University of Athens, Athens), Nick Koudas (Department of Computer Science, University of Toronto, Toronto, Canada), Nikos Kyrpides (DOE Joint Genome Institute, USA), Yannis Vassiliou (School of Electrical and Computer Engineering, National Technical University of Athens, Athens, Greece). Ο Κεντρικός Ομιλητής Καθηγητής Michael Stonebraker λόγω προβλήματος υγείας που ανέκυψε έδωσε τις Διαλέξεις και συνομίλησε με τους φοιτητές μέσω βίντεο-διάσκεψης.Καθηγητής του MITΔημήτρης Μπερτσιμάς (Ομιλητής Διαλέξεων Ωνάση, Αμφιθέατρο ΙΤΕ)

Οι Ομιλητές στις διαλέξεις τους κάλυψαν θέματα εφαρμογών των μεγάλων δεδομένων τόσο στην οικονομία όσο και στη βιολογία και την ιατρική. Η Γενική Ομιλία του Καθηγητή Stonebrakerαφορούσε το πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θέμα της ίδρυσης νεοφυών  επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Στη διάλεξή του παρουσίασε μέσα από την προσωπική του εμπειρία την πορεία  ίδρυσης από τον ίδιο 9 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και έδωσε εξαιρετικά χρήσιμες σχετικές οδηγίες στους φοιτητές.

Στις Διαλέξεις συμμετείχαν συνολικά 69 φοιτητές από Ελλάδα και εξωτερικό και 9 μεταδιδάκτορες. Οι Διαλέξεις της Πληροφορικής είναι η 23η σειρά Διαλέξεων Ωνάση που διεξάγονται από το 2001 σε συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, ο δε Καθηγητής Stonebraker, ο 5ος Κάτοχος Βραβείου Turing(που θεωρείται το Nobelτης Πληροφορικής) που συμμετείχε στις Διαλέξεις. 

 Ομαδική Φωτογραφία συμμετεχόντων Ομιλητών και Φοιτητών

Οι Διαλέξεις Ωνάση έχουν ως στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων φοιτητών από το χώρο των θετικών επιστημών.  Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα. Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης τόσο των ομιλητών όσο και των φοιτητών που θα γίνουν δεκτοί. Το ΙΤΕ καλύπτει τα τοπικά έξοδα διοργάνωσης.

Η επόμενη Σειρά Διαλέξεων Ωνάση θα διεξαχθεί από 24 έως 28 Ιουλίου 2017 και θα είναι αφιερωμένη στη Φυσική με θέμα τις εξελίξεις στο μέτωπο της Κβαντικής Φυσικής, με Κεντρικό Ομιλητή τον Νομπελίστα Καθηγητή Serge Haroche.

Ομ. Καθηγητής Γιάννης Παπαμαστοράκης
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Tel/Fax: +30 2810 394269. E-mail: OnassisF@admin.forth.gr