Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα Στο ITE

Press Releases

22.09.2017

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα Στο ITE

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφθηκε  ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη συνοδευόμενος από τον Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Χριστόφορο Βεναρδάκη, τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κα Ματρώνα Κυπριανίδου και τους Βουλευτές της Κρήτης κκ. Νικόλαο Ηγουμενίδη, Σωκράτη Βαρδάκη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο ΙΤΕ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην Υποδομή Γονιδιωματικής έρευνας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην οποία παρουσιάστηκαν μια σειρά από προγράμματα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και υποστήριξη της εξατομικευμένης ιατρικής ακριβείας, σε θέματα Αγροδιατροφής αλλά και σε θέματα Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα η μονάδα ανάλυσης αρχαίου DNAη οποία παρέχει μια νέα προσέγγιση στην αρχαιολογική έρευνα. Ο Πρωθυπουργός εντυπωσιάστηκε από το εξαιρετικό ερευνητικό έργο που επιτελείται στο ΙΤΕ. «Αν δώσουμε ανάσα στην έρευνα θα κάνουμε θαύματα»τόνισε.

Στο Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του Ινστιτούτου Πληροφορικής παρουσιάστηκαν ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν τον σχεδιασμό υλικού και λογισμικού για αποδοτικότερους υπολογιστές, στα πλαίσια συνεργασιών με ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς και τη βιομηχανία. Ο Πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημειώνοντας την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και την προσέλκυση νέων επιστημόνων.

Στο Εργαστήριο Λέιζερ Υπερβραχέων Παλμών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ όπου αναπτύσσονται μοναδικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στη μελέτη της αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας με την ύλη, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις καινοτόμες προσεγγίσεις που αναπτύσσονται στο ΙΤΕ αλλά και για τη δυνατότητα αξιοποίησης της δραστηριότητας αυτής σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) καθ. Jean-Pierre Bourguignon, και συνομίλησαν σχετικά με την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και για κοινές δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Ελλήνων ερευνητών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το οποίο δημιουργήθηκε στα πρότυπα του ERC. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι επιστήμονες αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και ότι είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν.O Πρόεδρος του ERC δήλωσε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στα εργαστήρια του ΙΤΕ και εξήρε τις υψηλές επιστημονικές επιδόσεις των νέων Ερευνητών. Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ τόνισε ότι η χρηματοδότηση της έρευνας και η επένδυση στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό έχει σημαντικές θετικές συνέπειες που αφορούν την ουσιαστική ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τη διεξαγωγή Έρευνας,  το ΙΤΕ εστιάζει και στην κοινωνική της διάσταση, μέσω πρωτοβουλιών, όπως της δημιουργίας Κέντρου Γονιδιωματικής Ανάλυσης με εφαρμογές στην Εξατομικευμένη Ιατρική, την Αγροδιατροφή και τον Πολιτισμό καθώς και τη δημιουργία εξελιγμένης Μονάδας Βιοϊατρικής Απεικόνισης, η οποία περιλαμβάνει, για πρώτη φορά στην Κρήτη, και εξοπλισμό PET/CT scanner σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και  το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκτενώς με νέους ερευνητές του ΙΤΕ, επιτυχημένους επιστήμονες που έχουν επιλέξει να παραμείνουν στην Ελλάδα ή ακόμα και να επιστρέψουν στην χώρα μας καθώς το ΙΤΕ αποτέλεσε πόλο έλξης γι’ αυτούς.

Στον Πρωθυπουργό παρουσιάστηκαν επίσης οι εταιρείες του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, ioFABRIC Inc,  KALEAO, και Phaistos Networks ΑΕ οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της Πληροφορικής, με ιδρυτές νέους επιστήμονες, οι περισσότεροι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχουν συνάψει σημαντικές συνεργασίες με εταιρίες – κολοσσούς του εξωτερικού, παράγουν πρωτοποριακά προϊόντα και παράσχουν καινοτόμες υπηρεσίες, ξεχωρίζοντας στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Τέλος ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στο κτίριο Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής, όπου επιδείχθηκαν εξελιγμένα διαδραστικά συστήματα που αναπτύσσονται με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της ενημέρωσης των τουριστών, την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας καθώς και εκπαιδευτικά συστήματα για παιδιά.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό εδώ