"Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΤΟΥ": Ομιλία της ΑΘΗΝΑΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗ (Αστεροσκοπείο Παρισιού), Τετάρτη 19 Αυγούστου, 9 μ.μ., Αίθουσα Ανδρόγεω

Announcements

19.08.2009

"Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΤΟΥ": Ομιλία της ΑΘΗΝΑΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗ (Αστεροσκοπείο Παρισιού), Τετάρτη 19 Αυγούστου, 9 μ.μ., Αίθουσα Ανδρόγεω

H Αθηνά Κουστένη, Αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), είναι από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες στη μελέτη των εξωτερικών πλανητών και των δορυφόρων τους στο ηλιακό μας σύστημα.

Υπήρξε βασικό στέλεχος σε τρία από τα όργανα της αποστολής Cassini-Huygens που έφτασε στον Κρόνο και το δορυφόρο του Τιτάνα το 2004.

Επίσης από το 2007 είναι επικεφαλής για τη προετοιμασία μιας νέας αποστολής των διαστημικών οργανισμών NASA και ESA, με στόχο την επιστροφή μας στο σύστημα του Κρόνου μετά το 2020. Η αναγνώριση που χαίρει η κα. Κουστένη στη διεθνή αστρονομική κοινότητα φαίνεται και από το γεγονός ότι δόθηκε το όνομα της σε αστεροειδή που ανακαλύφθηκε το 2000.

Στην ομιλία της η κα Κουστένη θα αναφερθεί στα εντυπωσιακά νέα αποτελέσματα από την εξερεύνηση του πλανήτη Κρόνου και των δορυφόρων του. Ιδιαίτερα οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου και δεύτερο μεγαλύτερο στο Ηλιακό μας Σύστημα μετά τον Γανυμήδη του Δία, (χαμηλές θερμοκρασίες, μεθάνιο στην ατμόσφαιρα κ.τ.λ.) προσομοιάζουν με αυτές που επικρατούσαν στη Γη πριν την εμφάνιση της ζωής. Μελετώντας τον Τιτάνα είναι σαν να ανοίγουμε ένα παράθυρο στη μακρινή εκείνη περίοδο της γήινης ιστορίας, που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε βαθύτερα την γένεση και την εξέλιξη του πλανήτη μας. Η ομιλία θα δοθεί στα Ελληνικά και απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Αστεροσκοπείο Σκίνακα

τηλ. επικοινωνίας 2810 394228