Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου συναντώνται με κορυφαίους επιστήμονες της Ευρώπης: Ενέργεια, Μεταφορές και Υγεία στην Ατζέντα

Announcements

30.05.2018

Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου συναντώνται με κορυφαίους επιστήμονες της Ευρώπης: Ενέργεια, Μεταφορές και Υγεία στην Ατζέντα

Τρεις νικητές του βραβείου Νόμπελ και 23 επιτυγχόντες των υψηλού κύρους ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) θα συναντηθούν με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 31 Μαΐου.

Η εκδήλωση "Επενδύοντας σε νέους ερευνητές, διαμορφώνοντας το μέλλον της Ευρώπης" φιλοξενείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία της επιτροπής STOA (Science and Technology Options Assessment) http://www.europarl.europa.eu/stoa/cms/home του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ERC και η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλητές υψηλού επιπέδου από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπότροφοι του ERC και Ευρωβουλευτές θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν απόψεις κατά τη διάρκεια έξι παράλληλων συνεδριών γύρω από θέματα επικαιρότητας που ενδιαφέρουν τόσο τους επιστήμονες όσο και τους φορείς χάραξης πολιτικής:

 

  • Σύγχρονες ενεργειακές λύσεις
  • Πράσινες μεταφορές
  • Βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
  • Ψηφιακή επανάσταση - Δυνατότητες και προκλήσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας
  • Υγεία και Βιοεπιστήμες
  • Ερευνητική Πολιτική, Επικοινωνία και Παγκόσμια Δικτύωση
Αυτά τα πάνελ θα αναδείξουν τις ενέργειες που κάνει η  Ευρώπη για τη στήριξη της έρευνας, μέσω μαρτυριών και ανατροφοδότησης κυρίως από νέους επιστήμονες που έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του ERC. Επιπλέον, ο διάλογος αυτός θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο πρωτοβουλίες όπως το ERC και προγράμματα όπως o «Ορίζοντας 2020» μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Το ΙΤΕ συμμετέχει ενεργά στην εκδήλωση, με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη, ως συντονιστή του πάνελ με θέμα «Πράσινες Μεταφορές», και τη Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη, ως ομιλήτρια στη συνεδρία «Ψηφιακή επανάσταση - Δυνατότητες και προκλήσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας». Στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου Science and Technology Options Assessment (STOA) προεδρεύει η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Το πρωτότυπο αγγλικό δελτίο τύπου:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20180525IPR04328/meps-meet-europe-s-top-scientists-energy-transport-health-on-agenda

Λεπτομερές πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.

Ερευνητές που είναι ομιλητέςστην εκδήλωση εδώ.

Οι ολομέλειες θα μεταδοθούν ζωντανά και θα υπάρχει μετάφραση, εδώ.