Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός απένειμε το Βραβείο Ηθικής Τάξεως 2018 στον Πρόεδρο του ΙΤΕ – Οι ομιλίες της βραδιάς

Press Releases

05.11.2018

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός απένειμε το Βραβείο Ηθικής Τάξεως 2018 στον Πρόεδρο του ΙΤΕ – Οι ομιλίες της βραδιάς

 
Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, για  την πολυετή προσφορά του στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα,  απένειμε το φετινό Βραβείο Ηθικής Τάξεως ο Δήμος Ηρακλείου. 
 
Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός - Πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης
 
Τη βράβευση έκανε ο  Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεκτάριο Ταβερναράκη, σε μια όμορφη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 2 Νοεμβρίου, στη Βασιλική  του Αγίου Μάρκου, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.
 
Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός
 
Η τελετή ξεκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
 
«Η βράβευση αυτή τιμά πρωτίστως την ίδια την πόλη μας, που έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει στους κόλπους της ένα ερευνητικό Ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας. Συνάμα,  δικαιώνει και πάλι τις προσδοκίες όλων μας: για δημόσια αναγνώριση της αριστείας, της προσφοράς, και της αξιοσύνης εκείνων των προσώπων και των φορέων, που έδωσαν και συνεχίζουν να δημιουργούν: γόνιμο και διαχρονικό έργο στην επιστήμη και στον πολιτισμό του τόπου μας. 
 
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα των πραγματικών δυνατοτήτων μας. Μια συλλογική επιστημονική προσπάθεια, που υπερέβη τα μεγάλα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας, των ατελέσφορων πρακτικών και αγκυλώσεων στην δημόσια διοίκηση της χώρας μας, παρουσιάζοντας εδώ και δεκαετίες ένα σύνολο ερευνών, δράσεων και υψηλών επιτευγμάτων, των οποίων τελικός αποδέκτης ήταν η κοινωνία. Συνέβαλε έτσι πολλαπλώς στην ανάτασή της, στην ηθική της συγκρότηση, στην συμμετοχή της στο μελλοντικό οικουμενικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην, αναμφίβολα, δύσκολη εποχή μας.
 
Εύχομαι στο ΙΤΕ και σε όλα τα μέλη του: καλή δύναμη και γόνιμη πορεία σε κάθε τομέα της έρευνας, σε κάθε δραστηριότητα».
 

Ο καθηγητής Γιάννης Πυργιωτάκης

Ακολούθως, ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Πυργιωτάκης μίλησε για την ιστορία του Ιδρύματος -  μια αποστολή που ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολη:
 
«Πώς μπορεί κανείς να συμπεριλάβει μέσα σε μια σύντομη ομιλία τον μόχθο δεκάδων και εκατοντάδων επιστημόνων που εργάζονται νυχθημερόν αφοσιωμένοι στην έρευνά τους; Πώς μπορεί να προσεγγίσει ένα ερευνητικό ίδρυμα που από την ίδρυση του μέχρι σήμερα βρίσκεται μονίμως στην πρωτοκαθεδρία της έρευνας, αξιώθηκε να κερδίσει αξιόλογα ανταγωνιστικά προγράμματα  και έχει σημειώσει μεγάλα ερευνητικά επιτεύγματα που το καταξιώνουν διεθνώς; Γιατί πρέπει να λεχθεί από την αρχή, ότι το ΙΤΕ  μπόρεσε από πολύ νωρίς να σταθεί δίπλα στα διάσημα  ερευνητικά κέντρα, με μεγάλες επιτυχίες και λαμπρή παράδοση. 
 
To ITE ακμάζει σήμερα και κάνει την Κρήτη γνωστή σε όλα τα ερευνητικά κέντρα  και στον κόσμο ολόκληρο. Μας κάνει περήφανους. Ωστόσο για να φτάσει στην σημερινή του μορφή χρειάστηκαν αγώνες αγωνίες και θυσίες μέχρις εσχάτων πολλές φορές. Κυρίως χρειάστηκε να συγκρουσθούν οι δύο Ελλάδες: Η Ελλάδα της δημιουργίας με την Ελλάδα της υπονόμευσης.
 
Με την έννοια αυτή το ΙΤΕ, με τους πρωτεργάτες του και τους ανθρώπους το υπηρετούν που με ευσυνειδησία και αφοσίωση μέχρι σήμερα δείχνουν το δρόμο της δημιουργίας. Τον δρόμο που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα της κρίσης.
 
Για αυτούς τους λόγους του απονέμεται πανάξια το Βραβείο Ηθικής Τάξης του Δήμου Ηρακλείου και θέλω να συγχαρώ τον δήμαρχο και την αρμόδια επιτροπή γι’ αυτή τους την ομόφωνη απόφαση.
 
Το βραβείο αυτό σημαίνει:
 
Τιμή στους εμπνευστές και τους πρωτεργάτες δημιουργούς
 
Τιμή στους άξιους διαδόχους τους που με προθυμία συνεχίζουν το πανάξιο έργο τους και διευρύνουν τους ορίζοντες της δράσης και των επιτυχιών τους.
 
Τιμή σε όλους τους επώνυμους και τους ανώνυμους συνεργάτες που με αφοσίωση υπηρετούν το Ίδρυμα.
 
Παρακαλώ δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άξια αυτή τιμητική διάκριση και σας εύχομαι καλή συνέχεια στη δύσκολη αυτή  ανοδική πορεία».
 
 
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος απένειμε το Βραβείο στον Πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη και σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, κάλεσε στο βήμα και τον πρώτο πρόεδρο στην Ιστορία του Ιδρύματος, τον κ. Λευτέρη Οικονόμου.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης
 
Στην ευχαριστήρια ομιλία του ο κ. Ταβερναράκης ανέφερε:
 
«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και μεγάλη χαρά παραλαμβάνω σήμερα, εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2018.
 
Το βραβείο αυτό αποτελεί την επιβράβευση μιας μακράς πορείας, που όπως ακούσατε από τον κ. Πυργιωτάκη ξεκίνησε πάνω από 35 χρόνια πριν, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πορεία αυτή, που δεν ήταν πάντα ανέφελη, οδήγησε στην καθιέρωση του ΙΤΕ ως του κορυφαίου και μεγαλύτερου Ερευνητικού Κέντρου της Χώρας.
 
Για να μπορέσει το ΙΤΕ να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν την έρευνα στην Ελλάδα και να εξασφαλίσει τη συνέχιση της επιτυχημένης του πορείας, θα πρέπει να παραμείνει κορυφαίο και να εντείνει την αριστεία του.
 
Ουσιαστικά, το όραμά μας στο ΙΤΕ είναι να φτιάξουμε και να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον που να ευνοεί τη μάθηση, την έρευνα και την καινοτομία, ως το γόνιμο έδαφος που θα στηρίξει την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη και πρόοδο. Δεν υπάρχουν εκ των προτέρων συγκεκριμένες μαγικές συνταγές και χρησμοί που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία. Χρειάζεται πολλή και συλλογική δουλειά.
 
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω για μια ακόμα φορά τις θερμές ευχαριστίες όλων των ανθρώπων του ΙΤΕ προς τον Δήμο Ηρακλείου για την εξαιρετικά τιμητική και σημαντική αυτή διάκριση της Απονομής του Βραβείου Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου στο Ίδρυμα. Πρόκειται για έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται διαχρονικά από όλους του ερευνητές και εργαζόμενους του ΙΤΕ, ώστε το Ίδρυμα με τα ερευνητικά του επιτεύγματα και τις δραστηριότητές του, να παραμένει κορυφαίο και διεθνώς ανταγωνιστικό.
 
Αυτή η βράβευση, μας κάνει όλους να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για την ευόδωση της προσπάθειας να προβάλλουμε τον τόπο μας διεθνώς.
 
Σας ευχαριστώ».
 
Η τελετή  έκλεισε με έργα των Mozart και Vivaldi, τα οποία απέδωσε εξαιρετικά το σύνολο εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου.
 
Παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κωστής Φασουλάκης, ο πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης,  οι Αντιδήμαρχοι Αριστέα Πλεύρη, Στέλα Αρχοντάκη, Μαρία Καναβάκη, Πέτρος Ινιωτάκης, Γιώργος Καραντινός, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Νίκος Αγγελάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου Νίκος Φακουρέλης, I επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» Ηλίας Λυγερός,  εκπρόσωποι βουλευτών και ευρωβουλευτών,  καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητές του ΙΤΕ, εκπρόσωποι των στρατιωτικών  αρχών και των σωμάτων ασφαλείας του Ηρακλείου κ.α.