Το ΔΣ του ΙΤΕ για την απώλεια του Αρτέμη Σαϊτάκη

Announcements

03.06.2021

Το ΔΣ του ΙΤΕ για την απώλεια του Αρτέμη Σαϊτάκη

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, με βαθύτατη θλίψη, αναγγέλλει τον θάνατο του Αρτέμη Σαϊτάκη, Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ, που έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουνίου 2021, έπειτα από σύντομη αλλά γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος το 1954, ο Αρτέμης Σαϊτάκης σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία, τη Βιοτεχνολογία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Συνέχισε την ερευνητική του πορεία ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ (1985).

Το 1997 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ). Από τη θέση αυτή, είχε καταλυτική συνεισφορά στην ανάπτυξή του, αναδεικνύοντάς το σε θερμοκοιτίδα επιχειρηματικής δραστηριότητας για καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις. Από το 2005, διετέλεσε επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του ΕΤΕΠ-Κ ΑΕ.

Συμμετείχε ως συντονιστής ή εταίρος στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού εθνικών και ευρωπαϊκών έργων, εξασφαλίζοντας ερευνητικές χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα, ενώ είχε αναπτύξει συνεργασίες με τη βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αξιοποίηση της έρευνας για το κοινωνικό όφελος. Ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κινητικότητας Ερευνητών EURAXESS και επιστημονικός υπεύθυνος για το Εθνικό Σημείο Επαφής στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Πρόγραμμα PEOPLE) της ΕΕ για την Κρήτη. Επίσης, υπήρξε πρωτεργάτης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού έργου Erasmus for Young Entrepreneurs, που υποστηρίζει τη μετακίνηση νέων επιχειρηματιών σε χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, το οποίο υλοποιείται μέχρι σήμερα. Από το 2006 ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος της «Βραδιάς Ερευνητή» στο ΙΤΕ.

Παράλληλα, τα ενδιαφέροντά του εστιάζονταν στη Μεταφορά & Αξιοποίηση Τεχνολογίας, στη Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας, καθώς και σε δράσεις Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, όπου διέθετε εκτενή εμπειρία. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε πρωτεργάτης και κινητήρια δύναμη, για τη δημιουργία του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων στο ΕΤΕΠ-Κ, καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης.

Διετέλεσε Υπεύθυνος του έργου RITTS (Regional Innovation and Technology Transfer Infrastructures and Strategies) για τον σχεδιασμό τεχνολογικής στρατηγικής στην Περιφέρεια Κρήτης (1997-2000), καθώς επίσης και Σύμβουλος σε έργα σχεδιασμού και ανάπτυξης Επιστημονικών Τεχνολογικών Πάρκων & Θερμοκοιτίδων Επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είχε ενεργό συμμετοχή σε δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας και Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών Κρήτης (CRINNO, 2003-2005) και στο έργο “Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Κρήτης” (2007-2008).

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης ήταν παντρεμένος με την Αλίκη Διαλυνά, και πατέρας δυο παιδιών.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στις 17:00, στο Νέο Κοιμητήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης.