Συμμετοχή του ΙΤΕ στην εναρκτήρια εκδήλωση, υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

Press Releases

07.01.2014

Συμμετοχή του ΙΤΕ στην εναρκτήρια εκδήλωση, υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, για το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) θα διοργανώσει την εναρκτήρια εκδήλωση του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»). Την εκδήλωση θέτει υπό την αιγίδα του και θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Θα παρευρεθούν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, οι Ευρωπαίες Επίτροποι κ. Máire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Eπιστημών, και η κ. Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα μιλήσουν για τις συνέργειες του «Ορίζοντα 2020» με τα διαρθρωτικά ταμεία και για θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, οι δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο ρόλος της στρατηγικής της «έξυπνης εξειδίκευσης» (smart specialization) στην Περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή. Το παρόν ακόμη θα δώσουν εκπρόσωποι από την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική κοινότητα, καθώς και από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με γνώμονα το τρίπτυχο «Ερευνώ- Καινοτομώ- Επιχειρώ για την Ελλάδα», η ΓΓΕΤ προγραμματίζει συνέντευξη τύπου, ώστε να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην Έρευνα, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη, στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», στη συνεργασία μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα, στις νέες ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη σημασία της «ευφυούς εξειδίκευσης» και του ρόλου των περιφερειών στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. To ΙΤΕ θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του, Καθηγητής Κώστας Φωτάκης, ο οποίος και θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα και τους στόχους τους Ιδρύματος.

Παράλληλα, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «From Scientific Excellence to Enterpreneurship» που διοργανώνει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με στόχο την ανάδειξη της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των Ακαδημαϊκών φορέων και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Το θεματικό πλαίσιο της έκθεσης καθορίζεται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του «Ορίζοντα 2020». Στην έκθεση συμμετέχει το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ παρουσιάζοντας τις ακόλουθες εφαρμογές:

TimeViewer


Το διαδραστικό σύστημα TimeViewer παρουσιάζει χρονολογική πληροφορία μέσα από μια μεγάλου μεγέθους προβολή με την οποία ο χρήστης αλληλεπιδρά μέσω χειρονομιών από απόσταση λίγων μέτρων. Επιπλέον της παρουσίασης με τη μορφή μιας «κλασσικής» δισδιάστατης χρονογραμμής, το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των πληροφοριών μέσα σε μια «χρόνο-σήραγγα», ενός διαδρόμου δηλαδή κατά μήκος του οποίου είναι τοποθετημένα τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη βίωση τη διάστασης του χρόνου καθώς και για την εξερεύνηση των διαθέσιμων πληροφοριών. Στα πλάγια της σήραγγας, δίπλα σε κάθε γεγονός, υπάρχει μια «βιτρίνα» που μπορεί να επεκταθεί και περιέχει ποικίλα πολυμεσικά αντικείμενα, όπως κείμενα, εικόνες, βίντεο και τρισδιάστατα μοντέλα. Η αλληλεπίδραση γίνεται μέσω κίνησης, χρησιμοποιώντας όλο το σώμα. Το σύστημα αναγνωρίζει, εκτός από χειρονομίες, τη θέση του χρήστη στο χώρο. Το σύστημα υποστηρίζει τόσο δισδιάστατη όσο και τρισδιάστατη θέαση (με τη χρήση ειδικών γυαλιών).

Infoscope


Το Infoscope είναι μια καινοτόμος φορητή συσκευή που υποστηρίζει την ανακάλυψη της γνώσης και τη διερευνητική μάθηση στο φυσικό περιβάλλον. Το Infoscope χρησιμοποιεί τεχνολογία RFID προκειμένου να παρέχει ακουστικές περιγραφές και χωρικά παιχνίδια τύπου ερώτηση/απάντηση. Επίσης αξιοποιεί ασύρματες τεχνολογίες επικοινωνιών για να ανταλλάξει με υπολογιστές πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντα του χρήστη, με σκοπό την παρουσίαση σχετικών πολυμεσικών πληροφοριών. Η συσκευή συνοδεύεται από 2 εφαρμογές λογισμικού: μια για την επεξεργασία των περιεχομένων της, και μια για την παροχή πολυμεσικών πληροφοριών μέσω υπολογιστή. Το Infoscope έχει αξιολογηθεί με χρήστες ως ξεναγός για μουσεία και ως παιχνίδι ανακάλυψης της γνώσης για νήπια. Τα βασικά του πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν: (1) εξαιρετικά απλή χρήση από άτομα όλων των ηλικιών, (2) παρουσίαση πληροφοριών προσαρμοσμένων στα ενδιαφέροντα του χρήστη, (3) απλή και γρήγορη εγκατάσταση σε οποιονδήποτε χώρο, (4) απομνημόνευση ενδιαφερόντων του χρήστη, (5) μικρή, ελαφριά, ανθεκτική συσκευή, (6) καινοτόμος, εργονομική και λειτουργική σχεδίαση, (7) πολύ χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης.

Πληροφορίες:
Ελευθερία Κατσούλη
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων
Ίδρυμα τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Τηλ.: 2810 391510, e-mail: pr@admin.forth.gr