Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης στο περίπτερο του ΙΤΕ στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ

Announcements

06.09.2008

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης στο περίπτερο του ΙΤΕ στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ

Επίσκεψη στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός κύριος Κώστας Καραμανλής, τον οποίο συνόδευσαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθ. Φιλίππος Τσαλίδης στο πλαίσιο των εγκαινίων της 73ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος έτυχε υποδοχής από το νέο επίτευγμα του Ινστιτούτου Πληροφορικής, το «ρομπότ ξεναγός», ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΙΤΕ, καθ. Αλκιβιάδη Παγιατάκη και τον Δ/ντη του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, καθ. Κώστα Στεφανίδη και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στο Ίδρυμα.

Εκτός από το ρομπότ ξεναγό το Ίδρυμα εκθέτει δυο ακόμα νέα ρομποτικά συστήματα τα οποία προκάλεσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Πρόκειται για το ρομποτικό σύστημα ΑΠΟΛΛΩΝ το οποίο διαθέτει ανθρωπόμορφο σωματότυπο, και είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων (όρασης, ακοής και αφής) και μηχανισμών προσομοίωσης ανθρώπινων κινήσεων (για το κεφάλι, τον κορμό, και τις αρθρώσεις των άκρων) και μια ρομποτική κεφαλή η οποία αποτελεί ένα τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα τεχνολογίας Animatronic.

Επίσης, η Ομάδα Κυματικής Διάδοσης και το Εργαστήριο Υποβρύχιων Ακουστικών Μετρήσεων του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών παρουσιάζουν δυο διαδραστικές εφαρμογές, το Spectrum Lab - Ένα μικρό εργαστήριο ανάλυσης ήχων, το Ray Trace - Ο τρόπος διάδοσης της ηχητικής ενέργειας όταν μεταβάλλεται το βάθος ή το προφίλ ταχύτητας καθώς και το SoundSim - Πείραμα Προσομοίωσης της Διάδοσης του Ήχου στη Θάλασσα.

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ εκθέτει συστήματα και εφαρμογές που αναπτύχθηκαν με στόχο τη διάγνωση, ανάδειξη και συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως μια. κάμερα πολυφασματικής απεικόνισης για την μελέτη των διαφόρων στρωμάτων σε ζωγραφικά έργα η οποία βασίζεται στην φασματοσκοπία ανάκλασης απεικονίζοντας την οπισθοσκεδαζόμενη ακτινοβολία που προέρχεται από το υπό παρατήρηση δείγμα σε διάφορες περιοχές του φάσματος. .

Τέλος το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας παρουσιάζει νέα πολυλειτουργικά υφασμάτα, τα οποία καλύπτουν μία ποικιλία εφαρμογών, όπως υφάσματα οικιακής χρήσης, είδη ένδυσης και εξωτερικού χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα:
Ελευθερία Κατσούλη
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΙΤΕ
Τηλ.: 2810 391510, Fax: 2810 391513
E-mail: ekat@admin.forth.gr