Επίσκεψη Επιτρόπου Danuta Hubner στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ

Announcements

08.09.2008

Επίσκεψη Επιτρόπου Danuta Hubner στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ

Η κα. Danuta Hubner, Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική και Συνοχή Προγραμμάτων (Commissioner for Regional Development), στα πλαίσια της επισκεψής της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επισκέφτηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/ Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΙΤΕ/ ΕΙΧΗΜΥΘ) σήμερα 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.15 όπως είχε προγραματισθεί, με τη συνοδεία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κου Γιάννη Παπαθανασίου, του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης κου Παναγιώτη Δρόσου και του Γ.Γ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κου Σπύρου Σπυρίδωνα, όπου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μία σύντομη αλλά ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου στην αίθουσα υποδοχής του κτιρίου Α.

Συγκεκριμένα, μετά τον χαιρετισμό του Διευθυντή του Ιδρύματος Kαθ. κου Κώστα Γαλιώτη, η Επίτροπος ξεναγήθηκε στο κτήριο Γ, μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας με κονδύλια του Γ' ΚΠΣ και συνομίλησε με ερευνητές του ιδρύματος. Ειδικότερα, ξεναγήθηκε από ερευνητές σε τρία εργαστήρια, στο εργαστήριο τεχνολογιών υδρογόνου και κελιών καυσίμου (Δρ. Ιωαννίδης), στο εργαστήριο μελέτης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και βιοτεχνολογίας (Καθ.Σπύρος Πανδής) και στο εργαστήριο μεταβολικής μηχανικής και συστημικής βιολογίας (Δρ. Μαρία Κλάπα). Τέλος συνομίλησε με εκπροσώπους της εταιρείας Advent Technologies τους Δρ. Νεοφυτίδη και Γρηγορίου και τον Καθ. κ. Καλλίτση που κατασκευάζει μεμβράνες για κελιά καυσίμου και η οποία αποτελεί τεχνοβλαστό (spinoff) του ιδρύματος.

Αξίζει να επισημανθούν οι δηλώσεις της Επιτρόπου μετά το πέρας της επίσκεψης η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της, λέγοντας ότι είναι εντυπωσιασμένη από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του έργου που επιτελείται σε ένα από τα ερευνητικά ινστιτούτα του ΙΤΕ, και αυτό ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Ευρώπης. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ευρώπη χρειαζεται τους επιστήμονες να εργάζονται στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα. Χαιρέτησε επίσης τη στενή συνεργασία των επιστημόνων του ΙΤΕ με άλλες χώρες και το ότι έλληνες ερευνητές από τις ΗΠΑ επιστρέφουν στην χώρα τους και συνεισφέρουν στην έρευνα και καινοτομία. Τέλος δήλωσε ότι είναι υπερήφανη που η Ευρωπαική Ένωση χρηματοδοτεί αυτή την προσπάθεια διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, και ότι πρέπει οι προτεραιότητες μας στη Δυτική Ελλάδα να είναι όχι μόνο οι κτηριακές υποδομές αλλά και η έρευνα και καινοτομία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και
Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΕΙΧΗΜΥΘ – ΙΤΕ)
Τηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr