Κορυφαία διάκριση για το ΙΤΕ στον τομέα της ιατρικής πληροφορικής | Νέα

Επιστημονικά Νέα

14.09.2004

Κορυφαία διάκριση για το ΙΤΕ στον τομέα της ιατρικής πληροφορικής

Σημαντική διάκριση για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) αποτελεί η απόσπαση τριών βραβείων, σε διεθνή διαγωνισμό (http://www.physionet.org/challenge/2004/) που διεξήχθη πρόσφατα στα πλαίσια του Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου «Οι υπολογιστές στην καρδιολογία» (Computers in Cardiology), στο Σικάγο από 19-22 Σεπτεμβρίου, για την ερευνητική μελέτη: «Πρόβλεψη του τερματισμού επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής».*

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Βιοϊατρικής Πληροφορικής του ΙΤΕ, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Ινστιτούτου Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας (Ιταλία).

Η παρουσίαση της μελέτης έγινε στις 21 Σεπτέμβρη από τον F. Cantini του Ινστιτούτου Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας, και εστιάστηκε σε καινοτόμες υπολογιστικές μεθόδους και εργαλεία για τη βελτίωση της παρακολούθησης ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.

Πιο συγκεκριμένα, από τους συνολικά 20 συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και οι συνεργάτες του απέσπασαν τα τρία από τα τέσσερα προβλεπόμενα βραβεία στις δυο κατηγορίες που αφορούσαν:

  1. Τον αυτόματο υπολογισμό της πιθανότητας αυθόρμητου τερματισμού επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής και
  2. τον υπολογισμό του ακριβούς χρόνου που αυτό θα γίνει,

ενώ το τέταρτο βραβείο απέσπασε το «ΑRC Seibersdorf Research GmbH» του Γρατς (Αυστρία).

Τα βραβεία απονεμήθηκαν την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 από τον διακεκριμένο καθηγητή του Massachusetts Institute of Technology (MIT), Prof. George Moody.

Όπως μας τόνισαν ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου, κος Γιώργος Βρούχος και ο ερευνητής του ΙΤΕ, κος Franco Chiarugi, «Η συγκεκριμένη διάκριση είναι αποτέλεσμα συστηματικής και μακροχρόνιας συνεργασίας του ΙΤΕ με την ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, και ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης συμβάλουν στην βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης ασθενών με καρδιακές αρρυθμίες, αφού δίνουν την δυνατότητα στο γιατρό να αξιολογεί άμεσα και με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας, την πιθανότητα ανάγκης για άμεση επέμβαση στον ασθενή ή την πιθανότητα η αρρυθμία του ασθενούς να είναι παροδική και να μπορεί να αποκατασταθεί από μόνη της. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έχουν ευρύτερη σημασία αφού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για βέλτιστη κατ' οίκον παρακολούθηση ασθενών με τη χρήση σύγχρονων υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας».

* Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκαλεί πλήρη ασυγχρονσιμό και διέγερση της καρδίας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με τον:
κ. Chiarugi Franco, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής
Τηλ. 2810 391658,
E-mail: chiarugi@ics.forth.gr

Σχετικό link: http://www.ics.forth.gr/bmi/achievements-gr.html