Ημερίδα ΙΤΕ/ΙΕΝΕ Οι Υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης για την ενεργειακή μετάβαση | Νέα

Ενέργεια, Περιβάλλον, Γεωπληροφορική

Ημερίδα_ΙΤΕ/ΙΕΝΕ__Οι_Υδρογο
27.10.2021

Ημερίδα ΙΤΕ/ΙΕΝΕ Οι Υδρογονάνθρακες αποτελούν μέρος της λύσης για την ενεργειακή μετάβαση

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου, η επιστημονική ημερίδα που οργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα ΚΑΜ στα Χανιά με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση.

Η ημερίδα επικεντρώθηκε στον ρόλο των Υδρογονανθράκων στην Ενεργειακή Μετάβαση, με βάση τις εξελίξεις και τις κρίσιμες αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με στόχο την ανάδειξη των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ενεργειακή μετάβαση σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Ένας σημαντικός αριθμός τοπικών παραγόντων και μια επίλεκτη ομάδα επιστημόνων και στελεχών επιχειρήσεων μίλησαν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας. Το σημαντικό συμπέρασμα το οποίο αβίαστα εξήχθη από τα επιστημονικά δεδομένα ήταν ότι οι υδρογονάνθρακες, και ιδίως το φυσικό αέριο, αποτελούν μέρος της λύσης καθώς οδεύουμε προς την ενεργειακή μετάβαση. Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για έρευνα και ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων καθώς και η αξιοποίησή τους πρέπει να ενταθεί. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κρήτη, όπου νότια και δυτικά έχουν ήδη εντοπισθεί αξιόλογοι ερευνητικοί στόχοι, που βρίσκονται εντός παραχωρήσεων όπου συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, και άρα επείγει η επίσπευση των ερευνών.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν Βασίλης Διγαλάκης, βουλευτής Ν. Χανίων και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και οι βουλευτές Παύλος Πολάκης και Μανούσος Βολουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Αναστάσιο Βλασσόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο HELPE Upstream και την Τερέζα Φωκιανού, Διευθύνουσα Σύμβουλο Flow AE και Πρόεδρο της Επιτροπής Υδρογονανθράκων (Upstream) του ΙΕΝΕ.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον Κωστή Σταμπολή, Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ, τον Αριστοφάνη Στεφάτο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.) και τον Σπύρο Μπέλλα, Κύριο Ερευνητή του ΙΤΕ/ΙΠΕ.

Η Ημερίδα συνεχίστηκε με τοποθετήσεις του Κ. Παπαλουκά, Ειδικού σε θέματα Ενεργειακής Πολιτικής και Συντονιστή της Εθνικής Επιτροπής Υδρογόνου, του Β. Γαγάνη, Επίκουρου Καθηγητή στο ΕΜΠ και Συνεργαζόμενου Μέλος στο ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΠΕ, της Ε. Γοντικάκη, Εντεταλμένης Ερευνήτριας του ΙΤΕ/ΙΠΕ, του Α. Στούμπο, Διευθυντή ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" και της Ειρήνης Τερζίδου, Επιστημονικής συνεργάτιδας του IENE.

Την Ημερίδα συντόνισαν ο Καθ. Νίκος Πασαδάκης, Διευθυντής του ΙΤΕ/ΙΠΕ και ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.