Επιτόπια αναλυτική μελέτη εικόνων Δαμασκηνού στο μουσείο της Αγ. Αικατερίνης Σιναϊτών από το ΙΤΕ | Νέα

Επιστήμη Λέιζερ, Φωτονική

Επιτόπια_αναλυτική_μελέτη_
19.11.2021

Επιτόπια αναλυτική μελέτη εικόνων Δαμασκηνού στο μουσείο της Αγ. Αικατερίνης Σιναϊτών από το ΙΤΕ

Φως σε κάποια άγνωστα στοιχεία της υψηλής τέχνης του Μιχαήλ Δαμασκηνού επιχειρεί να ρίξει η επιτόπια αναλυτική δράση που αυτές τις μέρες διενεργεί το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μελέτη των χρωστικών στην εικόνα "Παναγία Οδηγήτρια" από την Ι. Μονή Αγ. Παντελεήμονος Φόδελε που εκτίθεται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο με φορητό σύστημα ανακλαστογραφίας υπερύθρου

Η επιτόπια αναλυτική δράση εντάσσεται στο έργο «Ψηφιακό αποσφράγισμα αγιωνύμων νήσων- ΠΛΟΗΓΟΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ», ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-A, ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020 και διενεργείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (ΕφΑΗ) και το Κέντρο Πολιτισμικής πληροφορικής του ΙΤΕ-ΙΠ.

Στόχος της ομάδας εφαρμογών φωτονικής στην Πολιτιστική Κληρονομιά (photonics for Heritage Science ) του ΙΗΔΛ είναι να μελετήσει τις χρωστικές που έχει χρησιμοποιήσει ο μεγάλος Κρητικός αγιογράφος καθώς και τον τρόπο που τις έχει αναμείξει και εφαρμόσει σε δύο μοναδικές φορητές εικόνες, το “Μή Μού άπτου” και τον “Μυστικό Δείπνο”, με φορητά αναλυτικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από την ομάδα αυτή.

Μελέτη των χρωστικών στην εικόνα "Μυστικός Δείπνος" του Μ. Δαμασκηνού που εκτίθεται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο με φορητό σύστημα φασματοσκοπίας διάχυτης ανάκλασης που έχει αναπτύξει η ομάδα εφαρμοφών φωτονικής στην Πολιτιστική Κληρονομιά (Photonics for heritage science) του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται με αποκλειστικά μη επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης και φασματοσκοπίας. Τα δεδομένα που θα καταγραφούν θα καταχωρηθούν στο ψηφιακό σύστημα POLYGNOSIS το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμικής πληροφορικής του ΙΠ-ΙΤΕ. Το σύνολο της πληροφορίας υποστηρίζει έναν εκπαιδευτικό οδηγό στις αναλυτικές τεχνικές που βασίζονται στα λέιζερ, παρέχοντας στους χρήστες αξιόπιστη πρόσβαση σε πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Πρόεδρο, κ. Νικόλαο Γιγουρτάκη, και τη Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου, καθώς και στο προσωπικό του Μουσείου για την άψογη συνεργασία και τη φιλοξενία τους.

Η Ομάδα εφαρμογών Φωτονικής στην Πολιτιστική Κληρονομιά του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ

Η πρωτοποριακή, καινοτόμος έρευνα που πραγματοποιείται από την ομάδα Photonics for Heritage Science του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, για περισσότερα από είκοσι χρόνια, έχει οδηγήσει στην τεχνολογική ανάπτυξη προηγμένων λέιζερ και οπτικών εργαλείων που προσφέρουν νέες αποτελεσματικές προσεγγίσεις στη διάγνωση και συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων. Η ομάδα εστιάζει σε μεθοδολογίες καθαρισμού και αποκατάστασης, φασματοσκοπία λέιζερ για ανάλυση σύνθεσης, πολυφασματική απεικόνιση και τεχνικές ολογραφικής μετρολογίας για δομική διάγνωση.

Αποστολή της ομάδας είναι η μελέτη και κατανόηση των υλικών, κατεργασιών και μεθόδων σχετικά με τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς, και η παροχή ευέλικτων και αποτελεσματικών εργαλείων για ανάλυση, διάγνωση, συντήρηση και αποκατάσταση αρχαιολογικών / ιστορικών αντικειμένων, έργων τέχνης και μνημείων.