Χρηματοδότηση για τον Ερευνητή του ΙΤΕ Δρ. Κωνσταντίνο Μακρή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) | Νέα

Επιστημονικά Νέα

Χρηματοδότηση_για_τον_Ερευ
21.03.2022

Χρηματοδότηση για τον Ερευνητή του ΙΤΕ Δρ. Κωνσταντίνο Μακρή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC)

Ο Κωνσταντίνος Μακρής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στο πλαίσιο των Consolidator Grants 2021. Το έργο “Beyond_Anderson” έχει προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ, θα έχει διάρκεια 5 ετών και θα εκτελεστεί στο ΙΤΕ. Στη συγκεκριμένη προκήρυξη των ERC Consolidator Grants για το 2021 είχαν υποβληθεί 2652 προτάσεις και χρηματοδοτήθηκαν οι 313. Το έργο του κ. Μακρή είναι το μοναδικό έργο στις χρηματοδοτούμενες προτάσεις που θα εκτελεστεί σε Ελληνικό Ίδρυμα.

Τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας αποτελούν τις πλέον σημαντικές και ανταγωνιστικές ερευνητικές χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σκοπός τους είναι να υποστηρίξουν εξαίρετους ερευνητές που διεξάγουν έρευνα αιχμής, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΤΕ διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό χρηματοδοτημένων προτάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στην Ελλάδα, έχοντας προσελκύσει περισσότερα από 39 εκ. €. Αυτή είναι η έβδομη φορά που συνεργαζόμενος ερευνητής του ΙΗΔΛ επιλέγεται για χρηματοδότηση από τα προγράμματα του ERC.

Το θεωρητικό έργο “Beyond_Anderson” («Non-Hermitian Transport in non-Hermitian Anderson forbidden land») θα επικεντρωθεί γύρω από έναν νέο πρωτοποριακό τρόπο διάδοσης κυμάτων σε τυχαία μέσα. Ο εντοπισμός Anderson είναι ένα θεμελιώδες φαινόμενο της φυσικής, που εξηγεί τον εντοπισμό κυμάτων στον χώρο βάσει της τυχαιότητας που έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται το κύμα να διαδοθεί μέσα σε τέτοια υλικά. Η πρόταση προτείνει έναν καινοτόμο τρόπο πρόσβασης στην απογορευμένη περιοχή Anderson, που βασίζεται στην παροχή και απόσβεση ενέργειας φωτονίων, κάτι το οποίο είναι αδύνατον με ηλεκτρόνια. Θα διερευνηθεί η χρήση νέων υλικών έτσι ώστε το φως να βρει την έξοδο, μέσα σε έναν τέτοιο κλασικό ή κβαντικό λαβύρινθο. Οι αξιολογητές της πρότασης του κ. Μακρή αναφέρουν πως είναι μία πολύ σημαντική πραγματικά φιλόδοξη και απαιτητική θεωρητική πρόταση, η οποία εξετάζει γνωστά προβλήματα με πραγματικά νέο και αυθεντικό τρόπο, προτείνοντας καινοτόμες μεθοδολογίες. Η αναγνώριση αυτή από τους αξιολογητές του ERC επιβεβαιώνει τη διεθνώς πρωτοποριακή ερευνητική δουλειά που γίνεται στο ΙΗΔΛ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας:

https://erc.europa.eu/news/erc-2021-consolidator-grants-results

Σύντομο βιογραφικό

Ο κ. Μακρής είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 2017 και Συνεργαζόμενος Καθηγητής του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ από το 2019. Αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2002 και έλαβε το Διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική και Φωτονική από το College of Optics & Photonics (CREOL) του University of Central Florida (ΗΠΑ) το 2008. Στη συνέχεια εργάστηκε για 2 έτη ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) της Ελβετίας και το 2011 ήταν Λέκτορας στο Institute for Theoretical Physics του Vienna University of Technology (TU-Wien) της Αυστρίας. Από το 2012 έως το 2015 ήταν υπότροφος Marie Curie στο Princeton University (ΗΠΑ) και στο TU-Wien, ενώ από το 2015 έως το 2017 ήταν ερευνητής στο Κέντρο Κβαντικής Πολυπλοκότητας και Νανοτεχνολογίας (QCN) στην Κρήτη.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη φυσική στερεάς κατάστασης και τη φωτονική, με έμφαση στην μη-γραμμική οπτική και σολιτόνια, στην μη-ερμιτιανή φωτονική, στα τοπολογικά πλέγματα, και στη φυσική τυχαίων συστημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο του κ. Μακρή είναι διαθέσιμες στην προσωπική του ιστοσελίδα:

https://sites.google.com/site/konstantinosgmakris/

Πληροφορίες:

Κωνσταντίνος Μακρής

Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΗΔΛ

Επικ. Καθηγητής, Τμ. Φυσικής, Παν. Κρήτης

Τηλ. 2810-394227

e-mail: makris@physics.uoc.gr