Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο στη Γεωμετρική Ανάλυση, στο ΙΤΕ | Νέα

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Υπολογιστική Μοντελοποίηση

Διεθνές_Μεταπτυχιακό_Θερινό_Σχολείο_στη_Γεωμετρική
04.08.2022

Διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο στη Γεωμετρική Ανάλυση, στο ΙΤΕ

Το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΥΜ-ΙΤΕ), σε συνεργασία με το Mathematical Sciences Research Institute (MSRI) των ΗΠΑ και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διοργάνωσε διεθνές Μεταπτυχιακό Θερινό Σχολείο με θέμα τη Γεωμετρική Ανάλυση (Geometric Flows), μια κεντρική περιοχή των Μαθηματικών με εντυπωσιακές πρόσφατες εξελίξεις. Το σχολείο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο Κρήτης από 20 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου 2022 (Geometric Flows, Summer Graduate School 2022 https://geometric-flows-school.iacm.forth.gr/index.php).

Στο θερινό σχολείο, το οποίο εντάσσεται στα μεταπτυχιακά θερινά σχολεία μαθηματικών που οργανώνει κάθε χρόνο το MSRI στo Berkeley της California καθώς και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, συμμετείχαν περίπου 70 μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επελέγησαν μεταξύ τουλάχιστον τριακοσίων αιτήσεων.

Νέοι Έλληνες φοιτητές και ερευνητές έλαβαν μέρος στο σχολείο και συμμετείχαν ενεργά σε ομάδες εργασίας με συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σκοπός ήταν η δημιουργία επιστημονικών δεσμών των Ελλήνων μαθηματικών με συναδέλφους τους στο εξωτερικό.

Τις διαλέξεις έδωσαν κορυφαίοι ερευνητές του κλάδου μεταξύ των οποίων οι Καθηγητές Simon Brendle και Παναγιώτα Δασκαλοπούλου του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και ο Καθηγητής Gerhard Huisken του Πανεπιστημίου του Τubingen & Διευθυντής του Iνστιτούτου Oberwolfach της Γερμανίας. Τις εργασίες του θερινού σχολείου άνοιξαν με σύντομες ομιλίες τους η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του MSRI Καθηγήτρια Helene Barcelo και ο Διευθυντής του ΙΥΜ-ΙΤΕ Καθηγητής Χαράλαμπος Μακριδάκης.

Η υλοποίηση αυτής της διοργάνωσης στην Κρήτη, έφερε κοντά για δυο εβδομάδες μερικούς από τους καλύτερους υποψήφιους διδάκτορες κορυφαίων πανεπιστημίων της Αμερικής και της Ευρώπης οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με Έλληνες φοιτητές στις εργασίες του σχολείου. Η αλληλεπίδραση αυτή είχε μοναδικό χαρακτήρα και ήταν πολλαπλά ευεργετική για τους συμμετέχοντες αλλά και για τα ιδρύματα που το διοργάνωσαν.

Οργανωτές του Μεταπτυχιακού Θερινού Σχολείου Geometric Flows ήταν ο Καθηγητής Νικόλαος Αλικάκος, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, και η Καθηγήτρια Παναγιώτα Δασκαλοπούλου του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσέφερε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της διοργάνωσης, συνεισφέροντας έτσι καθοριστικά στην άρτια ολοκλήρωση του. Επιπλέον, το Mathematical Sciences Research Institute (MSRI), ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα μαθηματικών στον κόσμο που εδρεύει στο Berkeley των ΗΠΑ συνέβαλε στην οργάνωση και μερική χρηματοδότηση του θερινού σχολείου.

Η κα Δασκαλοπούλου τόνισε «Σκοπός μας είναι να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή μεταξύ ITE και MSRI με μεταπτυχιακά θερινά σχολεία που θα καλύπτουν σημαντικές περιοχές αιχμής των Μαθηματικών, Εφαρμοσμένων και Θεωρητικών. H συνεργασία αυτή δεν θα είχε ευοδωθεί χωρίς την γενναιόδωρη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Ίδρυμα, και ιδιαιτέρως ο πρόεδρος του κος Ανδρέας Δρακόπουλος, υποστήριξαν και βοήθησαν με ενθουσιασμό την συνεργασία του MSRI με εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας από τα πρώτα βήματα της.»

Τέλος, ο κος Αλικάκος ανέφερε ό,τι «το ΙΤΕ στο Ηράκλειο, λόγω των εξαιρετικών υποδομών, του ικανού προσωπικού και της διεθνούς φήμης του, συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στο αρχικό στάδιο επιλογής του τόπου διεξαγωγής του θερινού σχολείου και φυσικά στη συνέχεια στην άψογη υλοποίηση του».