Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ ο καθ. Σάββας Χριστοφορίδης | Νέα

Ανακοινώσεις

Νέος_διευθυντής_του_Ινστιτ
30.08.2022

Νέος διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ ο καθ. Σάββας Χριστοφορίδης

Ο Καθηγητής κ. Σάββας Χριστοφορίδης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ, διορίζεται Διευθυντής (ΦΕΚ 720_ΥΟΔΔ_11.8.2022.pdf και _ΦΕΚ 764_ΥΟΔΔ_26.8.2022 Διόρθωση Τίτλου Δ.ντή ΙΓ.pdf)

Η εκλογή πραγματοποιήθηκε την 18η Ιουλίου 2022 από επταμελή Ειδική Επιτροπή Κρίσης για την αξιολόγηση των υποψηφίων που ορίσθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με Πρόεδρο τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Harvard κον Ευθύμιο Καξίρα.

Σύντομο CV

Ο Σάββας Χριστοφορίδης αποφοίτησε το 1990 από το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με βαθμό "Άριστα" και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1995 στη Βιολογική Χημεία του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με βαθμό "Άριστα". Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα (1996-2000) στον τομέα της Μοριακής-Κυτταρικής Βιολογίας, στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒL) στη Χαϊδελβέργη/Γερμανία, ως υπότροφος του προγράμματος Marie Curie. Το 2000 πήρε υποτροφία επιστροφής στην Ελλάδα ως ανεξάρτητος ερευνητής (Marie Curie Return Fellowship). Το 2001 εκλέχθηκε Λέκτορας στο εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Ιωαννίνων, όπου εξελίχτηκε στις βαθμίδες του Επίκουρου Καθηγητή (2007), του μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή (2011), του Αναπληρωτή Καθηγητή (2014) και του Καθηγητή (2018) θέση την οποία κατέχει έως σήμερα. Από το 2001 είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών/ΙΤΕ στα Ιωάννινα (https://www.bri.forth.gr/bri-people/en/christoforidis-laboratory), του οποίου αποτελεί διευθύνων (από το 2019 έως σήμερα) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου (2016-σήμερα). Το 2002 του απονεμήθηκε το βραβείο EMBO YIP (https://yip-search.embo.org/#/yip/2421). Έχει συμμετάσχει σε 28 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, σε 11 από τα οποία ήταν επιστημονικός υπεύθυνος (ευρωπαϊκά προγράμματα FP6, EMBO, Αριστεία ΙΙ, Αριστεία-ΙΚΥ, ΕΔΒΜ34 κ.α.). Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε περιοδικά υψηλής εμβέλειας, όπως Nature, Nature Cell Biology, Cell, Journal of Cell Biology, PLoS Biology, EMBO Journal, J Cell Science και έχει λάβει πάνω από 4.000 ετεροαναφορές (Scopus). Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον της ομάδας είναι η κατανόηση του ρόλου της ενδοκυττάριας κυστιδιακής κυκλοφορίας στην φυσιολογική λειτουργία και στις ασθένειες των αγγείων. Ως πειραματικό μοντέλο, η ομάδα χρησιμοποιεί πρωτογενείς καλλιέργειες ενδοθηλιακών κυττάρων, στις οποίες μελετά τη χωρο-χρονική ενορχήστρωση και τις μοριακές διασυνδέσεις μεταξύ της ενδοκυττάρωσης υποδοχέων, της σηματοδότησης και της εξωκυττάρωσης, και τις συνέπειές τους στην αγγειακή φυσιολογία και σε σοβαρές αγγειακές παθήσεις. Μια νέα κατεύθυνση της ομάδας είναι η διερεύνηση του ρόλου της ενδοκυττάρωσης των υποδοχέων αυξητικών παραγόντων στη διαφοροποίηση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων προς προγονικά ενδοθηλιακά και πλήρως διαφοροποιημένα ενδοθηλιακά κύτταρα. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.bri.forth.gr/en/research-en/item/117-savvas-christoforidis