Ιδιωτική ή ψηφιακή ζωή; | Νέα

Εκδηλώσεις

Ιδιωτική_ή_ψηφιακή_ζωή;
11.01.2023
19:00

Ιδιωτική ή ψηφιακή ζωή;

Ημερομηνία: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023

Ιδιωτική ή ψηφιακή ζωή;

Δείτε το βίντεο της ομιλίας

Τι ακριβώς είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και γιατί είναι τόσο σημαντικά που χαρακτηρίζονται σήμερα ως το «νέο νόμισμα»; Τι γνωρίζουν και τι καταλαβαίνουν οι ψηφιακές εφαρμογές και οι δημιουργοί τους για εμάς, με ποιους τα μοιράζονται και, κυρίως, γιατί; Θα μιλήσουμε για την ιδιωτικότητα, την ταυτότητα στο διαδίκτυο και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην ψηφιακή εποχή.

Γιάννης Χρυσάκης

Έχουν αξία τα δεδομένα μου; Τι τα κάνουν οι εφαρμογές;
Η λύση της κοινότητας CAPrice για μια ασφαλή ψηφιακή ιδιωτικότητα

Eίναι γεγονός ότι η ψηφιακή επανάσταση των τελευταίων δεκαετιών έφερε μια σειρά από αλλαγές που με τη σειρά τους βελτίωσαν τη ψυχαγωγία, την ενημέρωση καθώς και την παραγωγικότητά μας. Έτσι, τα κινητά τηλέφωνα και οι εφαρμογές τους πλέον αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητάς μας. Είναι αλήθεια ότι ως χρήστες εφαρμογών παράγουμε και καταναλώνουμε δεδομένα τα οποία όμως επεξεργάζονται πάροχοι των ψηφιακών υπηρεσιών, χωρίς εμείς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το πώς αξιοποιούνται περαιτέρω. Δεδομένου ότι πολλά από τα δεδομένα που μοιραζόμαστε με τους παρόχους είναι προσωπικά, εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλείς νιώθουμε ή είμαστε στην πραγματικότητα. Το θέμα της ασφαλούς ψηφιακής ιδιωτικότητας είναι πολυσύνθετο και απασχολεί το ευρύ κοινό, γι’ αυτό και έχουν προταθεί διάφορες λύσεις από την επιστημονική αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα. Στην παρούσα ομιλία θα σας παρουσιάσουμε μια πληθοποριστική λύση (crowdsourcing) που προτείνει η κοινότητα CAPrice (www.caprice-community.net). H ιδέα της κοινότητας CAPrice είναι ότι μπορούμε όλοι σαν καταναλωτές να συνεισφέρουμε στη λύση για ένα πιο ασφαλές ψηφιακό μέλλον.

Οι ομιλητές

Η Ανθή Στρατάκη είναι φυσικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MSc στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας). Είναι πιστοποιημένη αξιολογήτρια (Validator & Assessor) του μοντέλου «Επιχειρησιακής Αριστείας» του European Foundation for Quality Management (EFQM Excellence Model), που είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο μοντέλο Αριστείας στην Ευρώπη. Είναι επίσης πιστοποιημένη Lead Auditor του προτύπου «BS 7799-2:2002, Information Security Management System» από το British Standard Institution (BSI). Εργάζεται ως Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας στο ITE, αρχικά ως μέλος του προγράμματος «Hygeianet» και υπεύθυνη έκδοσης του ομώνυμου περιοδικού και αργότερα ως υπεύθυνη του Γραφείου Προγραμμάτων και Προσωπικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Υπήρξε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Πληροφορίκης-ΙΤΕ στο Human Recourse Task Force (HR-TF) του European Research Consortium for Informatics and Mathematics (ERCIM). Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών επιτυχών προτάσεων και παραδοτέων για ευρωπαϊκά έργα του ΙΤΕ, αναλαμβάνοντας το κομμάτι που αφορά στη διοίκηση διαδικασιών, στην ικανοποίηση «πελατών» συστήματος και στη διασφάλιση ποιότητας. Από τον Μάρτιο του 2018, είναι η Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer) του ΙΤΕ. Μαζί με τον Δημήτρη Γραμμένο, έχει δημιουργήσει δύο διαδικτυακά μαθήματα («Ο GDPR και οι 40 κλέφτες» και «Νέα Όνειρα: Εισαγωγή στην Τέχνη των Νέων Μέσων») στην πλατφόρμα πανεπιστημιακών μαθημάτων Mathesis. Από τον Μάρτιο του 2020, «Ο GDPR και οι 40 κλέφτες» κυκλοφορεί ως βιβλίο-κόμικ από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, κερδίζοντας το Λογοτεχνικό Βραβείο Αναγνώστη 2021 στην κατηγορία Βιβλίο Γνώσεων.

Ο Γιάννης Χρυσάκης είναι πληροφορικός, κάτοχος ΜΔΕ στα Πληροφοριακά Συστήματα και στις Τεχνολογίες Ηλεκτρονικού Εμπορίου από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ είναι κάτοχος Πτυχίου ΑΕΙ Επιστήμης Υπολογιστών από το ίδιο τμήμα. Επίσης, είναι υποψήφιος διδάκτωρ (Joint Phd Candidate) στο Ghent University και στο KU Leuven University που εδρέυουν στο Βέλγιο.
Έχοντας συμμετάσχει σε μεγάλα εθνικά και ευρωπαϊκά έργα, διαθέτει πολυετή εμπερία σε εφαρμοσμένη και βασική έρευνα, σε εφαρμογές ανάπτυξης καινοτόμου λογισμικού, στην διαχείριση ερευνητικών έργων, στην επίβλεψη τεχνικών πακέτων εργασίων πληροφορικής καθώς και στην διάχυση των αποτελεσμάτων έργων.
Τα κύρια ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν Πληροφοριακά Συστήματα, Σημασιολογικό Ιστό, Διαδυνδεμένα Δεδομένα, Ψηφιακή Ιδιωτικότητα καθώς και Οικονομία των Δεδομένων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος από επιστημονικές εργασίες σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Παράλληλα έχει αναλάμβει μια σειρά από οργανωτικές επιστημονικές δραστηριότητες (μέλος της επιτροπής προγράμματος - κριτής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά, αξιολογητής σε εθνικά και ευρωπαϊκά έργα, μέντορας κ.α.)
Είναι μέλος του Eureka Network of Experts, μέλος της ομάδας εργασίας IFIP WG 11.3 Working Group on Data and Applications Security and Privacy καθώς και ιδρυτικό μέλος της κοινότητας CAPrice που στόχο έχει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψηφιακής ιδιωτικότητας.