Ψήφισμα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σχετικώς με τον πρόσφατο θάνατο του καθηγητή Γιώργου Λιάνη | Νέα

Ανακοινώσεις

08.01.2008

Ψήφισμα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σχετικώς με τον πρόσφατο θάνατο του καθηγητή Γιώργου Λιάνη

Ο Γιώργος Λιάνης υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας μας. Άφησε βαθειά ίχνη στους χώρους της επιστημονικής έρευνας, της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, του κοινωνικού αγώνα, της πολιτικής και της διακυβερνήσεως της χώρας. Γεννήθηκε στη Νάουσα το 1926. Έλαβε το Δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διακρίθηκε διεθνώς ως ερευνητής, ιδιαιτέρως στην δύσβατη περιοχή της μαθηματικής περιγραφής της συμπεριφοράς ιξωδοελαστικών υλικών και της θερμοδυναμικής θεμελιώσεως αυτής. Έφτασε στον βαθμό του τακτικού καθηγητή (1961) της αεροναυπηγικής και Αστροναυπηγικής του διακεκριμένου Πανεπιστημίου Purdue στην Ινδιάνα καθώς και επισκέπτης καθηγητής σε πολλά άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Από το 1975 υπήρξε τακτικός καθηγητής της Τεχνικής Μηχανικής στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έλαβε διακεκριμένο μέρος στην πολιτική ζωή του τόπου. Διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (21/10/1981 - 5/7/1982), υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας (5/7/1982 - 5/6/1985) και πρεσβευτής στο Τόκυο (1985-1989).

Ως υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας ο Γιώργος Λιάνης είχε τη διορατικότητα και τη σθεναρή βούληση να εγκρίνει και υποστηρίξει εμπράκτως τη δημιουργία και την ανάπτυξη μερικών νέων Ερευνητικών Ινστιτούτων σε στρατηγικώς επιλεγμένες πόλεις της περιφέρειας, συγκεκριμένα: του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ), του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) καθώς και του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) στο Ηράκλειο, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) στο Ρέθυμνο, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΕΙΧΗΜΥΘ) στην Πάτρα και του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών (ΕΙΤΧΗΔ) στη Θεσσαλονίκη.

Το 1987 αυτά τα 7 Ερευνητικά Ινστιτούτα συνενώθηκαν με Προεδρικό Διάταγμα και συναποτέλεσαν το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης. Σήμερα, πλέον, το μετεξελιγμένο ΙΤΕ αναγνωρίζεται ως το πλέον επιτυχημένο και διεθνώς καταξιωμένο Ερευνητικό Κέντρο της χώρας. Η λαμπρή αυτή εξέλιξη τεκμηριώνει τα υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα καθώς και την εξαιρετική διορατικότητα και την αυστηρώς αξιοκρατική μέθοδο με τις οποίες ο Γιώργος Λιάνης έκανε τις επιλογές του και τις στήριξε στην πορεία. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που πέρασαν από την ολοκλήρωση της θητείας του ως αρμοδίου υπουργού, ο Γιώργος Λιάνης συνέχισε να παρακολουθεί με γνήσιο ενδιαφέρον και δικαιολογημένη υπερηφάνεια την ανοδική πορεία και προκοπή του ΙΤΕ.

Το ΔΣ του ΙΤΕ ψήφισε ομοφώνως τη δημόσια έκφραση της ευγνωμοσύνης του Ιδρύματος προς τον Γιώργο Λιάνη και αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε μία από τις βασικές αίθουσες του κεντρικού κτηρίου στο Ηράκλειο.

Το ΔΣ του ΙΤΕ:

Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης, Πρόεδρος ΔΣ
Αθανάσιος Καλπαξής, Δ/ντης ΙΜΣ, Αντιπρόεδρος ΔΣ
Κωνσταντίνος Φωτάκης, Δ/ντης ΙΗΔΛ
Γεώργιος Θηραίος, Δ/ντης ΙΜΒΒ
Βασίλειος Δουγαλής, Δ/ντης ΙΥΜ
Κωνσταντίνος Στεφανίδης, Δ/ντης ΙΠ
Θεόδωρος Φώτσης, Δ/ντης ΙΒΕ
Κωνσταντίνος Γαλιώτης, Δ/ντης ΕΙΧΗΜΥΘ
Πηνελόπη Σπηλιώτη, ΓΓΕΤ

Διευθυντές, μέλη προηγούμενων ΔΣ του ΙΤΕ

Ελευθέριος Οικονόμου, Πρόεδρος ΔΣ
Φώτης Καφάτος, Δ/ντης ΙΜΒΒ
Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Δ/ντης ΙΗΔΛ
Ιωάννης Παπαδάκης, Δ/ντης ΙΥΜ
Γρηγόριος Σηφάκης, Δ/ντης ΙΜΣ
Διονύσιος Τσιχριτζής, Δ/ντης ΙΠ
Ιωάννης Βασιλείου, Δ/ντης ΙΠ
Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Δ/ντης ΕΙΧΗΜΥΘ
Ιάκωβος Βασάλος, Δ/ντης ΕΙΤΧΗΔ
Ορέστης Τσόλας, Δ/ντης ΙΒΕ
Ευθύμιος Καξίρας, Δ/ντης ΙΒΕ