Έναρξη λειτουργίας της "Μονάδας Ηλεκτροφυσιολογίας Α.Γ. Λεβέντης" | Νέα

Ανακοινώσεις

Έναρξη_λειτουργίας_της_"Μον
19.12.2007

Έναρξη λειτουργίας της "Μονάδας Ηλεκτροφυσιολογίας Α.Γ. Λεβέντης"

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της «Μονάδας Ηλεκτροφυσιολογίας Α.Γ. Λεβέντης», η ύπαρξη της οποίας κατέστη δυνατή με τη γενναιόδωρη προσφορά του Ιδρύματος Λεβέντη.

Η λειτουργία της "Μονάδα Ηλεκτροφυσιολογίας Α.Γ. Λεβέντης" θα παρέχει τη δυνατότητα στους ερευνητές του Ιδρύματος καθώς και σε συνεργάτες τους ανά την Ελλάδα να κάνουν χρήση μιας σύγχρονης και εξελιγμένης βιοϊατρικής τεχνικής, αυτή της τεχνικής καθήλωσης κηλίδων (patch-clamp technique). Η τεχνική αυτή ανακαλύφθηκε το 1981 από τους Μπερτ Σάκμαν και Έργουιν Νέχερ και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1991. Έκτοτε έχει επιτρέψει την ανακάλυψη και εξερεύνηση της λειτουργίας νέων πρωτεϊνών, πολλές εκ των οποίων εμπλέκονται σε σοβαρές ασθένειες όπως η κυστική ίνωση, ο διαβήτης, καρδιακές, νευρολογικές και γαστρεντερικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, η τεχνική αυτή επιτρέπει την παρατήρηση και καταγραφή της κυτταρικής δραστηριότητας και σημάτων, όπως το δυναμικό ή τα ιοντικά ρεύματα της μεμβράνης, σε πραγματικό χρόνο, με λεπτομερέστατη χρονική και χωρική ανάλυση. Αυτό επιτρέπει τη μελέτη της άμεσης επεξεργασίας της κυτταρικής πληροφορίας μετά την επαγωγή ηλεκτρικών ή άλλων ερεθισμάτων στο κύτταρο.

Μέχρι τώρα, η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της τεχνικής απουσίαζε από τον Ελλαδικό χώρο. Η σημαντική συνδρομή του Ιδρύματος Λεβέντη καθώς και η δυναμική συμμετοχή ερευνητών του ΙΜΒΒ συντέλεσε στην ίδρυση αυτής της μονάδας ηλεκτροφυσιολογίας. Την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2007, στις 2μμ θα πραγματοποιηθεί μια βασική επίδειξη του εξοπλισμού της "Μονάδας Ηλεκτροφυσιολογίας Α.Γ. Λεβέντης", καθώς και μια εισαγωγή στην τεχνική καθήλωσης κηλίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τις:

Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη,
Ερευνήτρια Γ'
ΙΜΒΒ-ΙΤΕ
poirazi@imbb.forth.gr

και

Δρ. Κυριακή Σιδηροπούλου
sidirop@imbb.forth.gr