ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗ ΣΤΟ ΙΤΕ | Νέα

Press Releases

26.01.2017

ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗ ΣΤΟ ΙΤΕ

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας πραγματοποίησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης  Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης έπειτα από πρόσκληση του νέου Προέδρου του ΙΤΕ, καθηγ. Νεκτάριου Ταβερναράκη ο οποίος τους υποδέχτηκε στο Ίδρυμα.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ καθηγ. Σπύρος Αναστασιάδης, ο νεοεκλεγείς Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής καθηγ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, οι Αναπληρωτές Διευθυντές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Δρ. Δημήτρης Καφετζόπουλος και του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών Δρ. Μανώλης Σκαρσουλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερευνητών και εκπρόσωπος στο ΔΣ Δρ. Βαγγέλης Σακκαλής, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΔΣ, Δήμος Παναγόπουλος, ο Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης Αρτέμης Σαϊτάκης και ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΥΜ Δρ. Νίκος Καμπάνης, υπεύθυνος του εργαστηρίου παράκτιας έρευνας.

Στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΙΤΕ και Περιφέρειας Κρήτης σε διάφορους τομείς μείζονος ενδιαφέροντος όπως τη διαχείριση της διάβρωσης μέσω της εκτίμησης επικινδυνότητας και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων στις παραλίες της Κρήτης, πολιτικής προστασίας, ενέργειας, ψηφιακής ανάπτυξης κ.α. και στην πολύτιμη  στήριξη των ερευνητικών προτάσεων του ΙΤΕ από την Περιφέρεια Κρήτης με πρόσφατο παράδειγμα τη χρηματοδότηση της μοναδικής στην Ελλάδα υποδομής ανάλυσης αρχαίου DNA. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δυνατότητα συνεισφοράς του ΙΤΕ στην υλοποίηση της έξυπνης εξειδίκευσης και στους τομείς όπου μπορεί να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του, όπως στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροδιατροφή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στη χάραξη ψηφιακής στρατηγικής, αξιοποίηση πόρων και ενεργειακά ζητήματα κ.α.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθηγ. Ν. Ταβερναράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της Κοινωνίας, διαμέσου της σύνδεσης της έρευνας με τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, με στόχο την ανάπτυξη, τη διασύνδεση με τον επιχειρηματικό τομέα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αφού συνεχάρη τη νέα  διοίκηση του ΙΤΕ και τον Πρόεδρό του Νεκτάριο Ταβερναράκη ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα τα ερευνητικά, επιστημονικά και τεχνολογικά Ιδρύματα του νησιού με κύριο στόχο την μεταφορά-υλοποίηση της «έξυπνης εξειδίκευσης» στην πραγματική οικονομία προς όφελος των παραγωγικών τομέων του νησιού (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή τομέα) και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που αποτελεί κυρίαρχο, στρατηγικό στόχο, της Περιφέρειας Κρήτης.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης θέλουμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας με το ΙΤΕ που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά-ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη και στον κόσμο, και για αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο υλοποίησης και ανάπτυξης της “έξυπνης εξειδίκευσης” θα αξιοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα με κυρίαρχο στόχο να βγουν ωφελημένοι η πραγματική οικονομία του νησιού, οι πολίτες της Κρήτης, και το σημαντικότερο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους νέους μας επιστήμονες και αυτό αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Εξάλλου ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης συγχαίροντας την νέα διοίκηση του ΙΤΕ επεσήμανε ότι η συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια μπορεί να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο με καινοτόμες πρωτοβουλίες προς όφελος του πρωτογενή τομέα, την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων κ.α.  

Φωτογραφίες θα βρείτε εδώ