Ο Πρέσβης του Καναδά κ. Keith Morrill στο ΙΤΕ | Νέα

Press Releases

Ο_Πρέσβης_του_Καναδά_κ._Keith_Mo
16.02.2017

Ο Πρέσβης του Καναδά κ. Keith Morrill στο ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επισκέφθηκε,την Τετάρτη 15-2-2017, ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κ. KeithMorrill, συνοδευόμενος από την κα Ζωή Δελήμπαση, υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων της Πρεσβείας.  Οι επισκέπτες συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ καθηγ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και με τους Διευθυντές των Ινστιτούτων του Ηρακλείου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με ερευνητές του Ιδρύματος που έχουν σπουδάσει και εργαστεί στον Καναδά ή έχουν αναπτύξει συνεργασίες με φορείς της χώρας.

Ο Πρέσβης εντυπωσιάστηκε από  την αναλυτική παρουσίαση του Προέδρου του Ιδρύματος σχετικά με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και την επιστημονική του συνεισφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, που προβάλλει τη χώρα διεθνώς, ακόμα και στις δύσκολες, οικονομικά και κοινωνικά, συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Εξέφρασε με ενθουσιασμό την επιθυμία ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσω της  ανάπτυξης επιστημονικών συνεργασιών με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του Καναδά σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και της προώθησης ώριμων τεχνολογιών, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων δομών αλλά και της εδραίωσης ενός ξεκάθαρου οικονομικού πλαισίου συνεργασίας. Σε ερώτημά του για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΙΤΕ, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο για την ανάγκη διατήρησης του υψηλού επιπέδου και της ανταγωνιστικότητας του Ιδρύματος,  αντιμετωπίζοντας το μείζον πρόβλημα της διαρροής εγκεφάλων (braindrain), δηλαδή της αποχώρησης από τη χώρα κορυφαίων νέων επιστημόνων, αλλά και της αδυναμίας προσέλκυσης ταλαντούχων επιστημόνων από το εξωτερικό λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης ξεναγήθηκε στα εργαστήρια των Ινστιτούτων Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ), Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) και Πληροφορικής (ΙΠ).

Στο ΙΜΒΒ ενημερώθηκε από τον Δρ. Καφετζόπουλο, Αναπλ. Διευθυντή του ΙΜΒΒ, για τις ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα για θέματα ανάπτυξης και λειτουργίας του νευρικού συστήματος, των μηχανισμών της γήρανσης και της παθοφυσιολογίας του καρκίνου. Επισκέφτηκε την Υποδομή Γονιδιωματικής και το Εργαστήριο Παραγωγής ενζύμων Minotech.

Κατά την περιήγηση στα εργαστήρια του ΙΗΔΛ, ο Καθηγ. Σπύρος Αναστασιάδης, Διευθυντής του ΙΗΔΛ, παρουσίασε στον Πρέσβη τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Πρέσβης για τις οπτικές τεχνολογίες και τα συστήματα Λέιζερ που αναπτύσσονται στο ΙΗΔΛ για την ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με έμφαση στη διαδικασία καθαρισμού έργων τέχνης και μνημείων από φυσικούς ρύπους, με τη χρήση των πρωτοποριακών συστημάτων λέιζερ που  αναπτύχθηκαν στο Ινστιτούτο και εφαρμόστηκαν ειδικά για τον καθαρισμό και ανάδειξη των γλυπτών της Ακρόπολης.

Ο Πρέσβης ξεναγήθηκε σε χώρους του Ινστιτούτου Πληροφορικής από τον νεοεκλεγέντα Διευθυντή του, καθηγητή Δημήτρη Πλεξουσάκη. Έγινε επίδειξη ενός καινοτόμου ρομποτικού συστήματος εκπαίδευσης ορθοπεδικών χειρουργών το οποίο βρίσκεται στο στάδιο εμπορικής αξιοποίησής από τον επικεφαλής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής καθηγητή Πάνο Τραχανιά.