Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΤΕ | Νέα

Press Releases

03.03.2017

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) επισκέφθηκε την Τρίτη 28-2-2017, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. GeoffreyPyatt. Τον Πρέσβη υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, και οι Διευθυντές των Ινστιτούτων του Ηρακλείου, ο καθηγ. Πλεξουσάκης Δημήτρης, Δ/ντης Ινστιτούτου Πληροφορικής, ο Δρ. Δημήτρης Καφετζόπουλος Αναπλ. Δ/ντης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ο καθηγ. Χαράλαμπος Μακριδάκης νεοεκλεγείς Δ/ντης του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών και ο Δρ. Μανόλης Σκαρσουλής, Αναπλ. Διευθυντής του ΙΥΜ, ο καθηγ. Κώστας Στεφανίδης, Επικεφαλής του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (AmbientIntelligenceProgramme– AmI), και ο κ. Αρτέμης Σαϊτάκης, Δ/ντης του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης.

OΠρέσβης περιηγήθηκε στο κτίριο Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής, όπου του επιδείχθηκαν τα πρωτοπόρα διαδραστικά συστήματα που αναπτύσσονται και βρίσκονται στην αιχμή της παγκόσμιας καινοτομίας. Ανάμεσά τους ήταν συστήματα που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της ενημέρωσης των τουριστών και την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας.  Διαδραστικοί πληροφοριακοί χάρτες αφής και χάρτες επαυξημένης πραγματικότητας, εκθεσιακά συστήματα που παρουσιάζουν συλλογές πολυμεσικού υλικού, επιτρέπουν ποικίλους φιλικούς και συνάμα φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης, όπως χρήση με αφή ή χειρονομίες από απόσταση. Εκπαιδευτικά συστήματα για παιδιά κάθε ηλικίας, εικονικό δοκιμαστήριο ρούχων, έξυπνο διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου που παρέχει ψηφιακά κατάλογο επιλογής μενού που συνοδεύεται από το κατάλληλο κρασί, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ψυχαγωγικές δραστηριότητες κατά την ώρα της αναμονής του σερβιρίσματος, κ.ά.

Ακολούθησε παρουσίαση δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών και έγινε επίδειξη υπολογιστικών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της υποβρύχιας ακουστικής και σχετίζονται με την εκτίμηση και απεικόνιση του υποβρύχιου θορύβου ναυσιπλοΐας και την ανάλυση συστημάτων ηχοεντοπισμού, αλλά και διαδραστικών εκπαιδευτικών εφαρμογών για την εισαγωγή στην υποβρύχια ακουστική.

Στη συνέχεια ο Πρέσβης επισκέφθηκε τη μοναδική στην Ελλάδα Μονάδα Ανάλυσης Αρχαίου DNAτου ΙΜΒΒ, καθώς επίσης και την  Υποδομή Γονιδιωματικής και το Εργαστήριο Παραγωγής ενζύμων Minotechόπου ενημερώθηκε εν συντομία για τις ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της γονιδιακής ρύθμισης, της δομικής βιολογίας, της ανάπτυξης και λειτουργίας του νευρικού συστήματοςκαι συζητήθηκε η σημασία και η προοπτική των παραγωγικών εργαστηρίων και της εφαρμοσμένης τεχνολογικής έρευνας.

Έπειτα ο Πρέσβης ξεναγήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, από τον καθηγ. Σπύρο Αναστασιάδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου, όπου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνομίλησε με ερευνητές,  για τη χρήση των λέιζερ στην πολιτισμική κληρονομιά (ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση), με έμφαση στη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης για τον καθαρισμό των γλυπτών του μνημείου από τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Ενημερώθηκε επίσης για τη δημιουργία καινοτόμων βιομιμητικών επιφανειών που αυτοκαθαρίζονται, παράγουν φωτοβολταϊκή ενέργεια ή έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, καθώς και για την δυνατότητα παραγωγής ισχυρών παλμών THzκαι τη χρήση τους σε εφαρμογές ανίχνευσης και ταυτοποίησης χημικών ενώσεων ή εκρηκτικών, αλλά και σε εφαρμογές απεικόνισης και ασφάλειας.