Βραδιά βιβλίου με Θέμα Εγκέφαλος και Νευροεπιστήμη | Νέα

Εκδηλώσεις

Βραδιά_βιβλίου_με_Θέμα_Εγκέ
16.02.2009

Βραδιά βιβλίου με Θέμα Εγκέφαλος και Νευροεπιστήμη

Αναζητώντας την Μνήμη Το Σύμπαν της Συνείδησης
Βραδιά βιβλίου με θέμα Εγκέφαλος και Νευροεπιστήμη διοργανώνεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 19.00μ.μ., με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά των βιβλίων:

Το σύμπαν της συνείδησης - Πώς η ύλη γίνεται φαντασία, των Edelman & Tononi
&
Αναζητώντας τη μνήμη -H ανάδυση μιας νέας επιστήμης του νου, του Eric Kandel (Βραβείο Νόμπελ 2000)

Εισηγητές της βραδιάς θα είναι οι:

ΑΖΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΗΣ, Ομότιμος καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ, Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
&
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΑΒΕΡΝΑΡΑΚΗΣ, Διευθυντής Έρευνας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ

Μετά τις εισηγήσεις θα επακολουθήσει συζήτηση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βιβλιοπωλείο των ΠΕΚ,
(κτιριακό συγκρότημα ΙΤΕ, νέο κτίριο δεξιά της εισόδου, Βασιλικά Βουτών)
Τηλ.: 2810 391083 , 2810 391097 , 2810 391098

Δείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης

Edelman & Tononi
Το Σύμπαν της Συνείδησης- Πώς η Ύλη Γίνεται Φαντασία

Τί συμβαίνει στο μυαλό μας όταν κάνουμε μια σκέψη; Πώς γεννιέται ο φαντασμαγορικός κόσμος της συνειδητής εμπειρίας από τα φυσικά γεγονότα που συντελούνται σε μια χούφτα ζελατινώδη ιστό; Επιστήμονες και φιλόσοφοι αναζητούν εδώ και αιώνες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να τις στηρίξουν σε αποτελέσματα επιστημονικών πειραμάτων. Στο Σύμπαν της συνείδησης προτείνεται για πρώτη φορά μια εμπειρικά θεμελιωμένη και ολοκληρωμένη θεωρία για τη συνείδηση. Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής εργασίας των Edelman και Tononi θέτουν υπό αμφισβήτηση πολλές ευρέως διαδεδομένες απόψεις για τη συνείδηση: Στηρίζοντας τις θέσεις του Φρόυντ, οι συγγραφείς δείχνουν ότι αυτό που ονομάζουμε υποσυνείδητο απορροφά πολύ μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής δραστηριότητας απ' ό,τι πιστεύαμε έως τώρα. Τέλος, έρχονται σε ρήξη με την έννοια της συνείδησης ως ενιαίας οντότητας, υποστηρίζοντας ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του, μοναδικό «αποτύπωμα συνείδησης», υπογραμμίζοντας έτσι την καίρια σημασία της ανθρώπινης ατομικότητας.
[ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ|ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗ]
ISBN: 978-960-524-264-0 | 14 x 21 εκ. | σελ. 450 | Λιανική τιμή: 23,40 €

Eric Kandel
Αναζητώντας την μνήμη - Η Ανάδυση μιας Νέας Επιστήμης του Νου
Η μνήμη συνδέει τα συμβάντα της νοητικής ζωής μας. Είμαστε αυτό που είμαστε, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτά που μαθαίνουμε και θυμόμαστε. Οι μνήμες μας αποτελούν ένα είδος νοητικού ταξιδιού στον χρόνο, που μας απελευθερώνει από τους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. Πώς, όμως, δημιουργούνται οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο; Περιγράφοντας την πνευματική ιστορία της αναδυόμενης βιολογίας του νου, ο νομπελίστας Έρικ Καντέλ εξηγεί τους καθοριστικούς σταθμούς της σύγχρονης βιολογίας και ρίχνει φως στο πώς η συμπεριφορική ψυχολογία, η γνωσιακή ψυχολογία, η Νευροεπιστήμη και η μοριακή βιολογία συνέκλιναν σε μια ισχυρή νέα επιστήμη του νου. Η προσπάθεια του Καντέλ να κατανοήσει τη μνήμη συνδέεται στενά με τη συναρπαστική αυτή πνευματική ιστορία. Αρχίζοντας με τις παιδικές αναμνήσεις των εμπειριών από τη ναζιστική Βιέννη, το βιβλίο καταγράφει την καταπληκτική σταδιοδρομία του συγγραφέα από την αρχική του αγάπη για την ιστορία και την ψυχανάλυση και την εξερεύνηση της νευροβιολογίας, μέχρι τις πρωτοποριακές του έρευνες για τις κυτταρικές και μοριακές διεργασίες της μνήμης που του χάρισαν το Βραβείο Νόμπελ.

[ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ|ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗ]
ISBN: 978-960-524-265-7 | 17x24 εκ. | σελ. 576 | Λιανική τιμή: 25,20 €