Απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού στον Καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Ρούσσο. | Νέα

Ανακοινώσεις

Απονομή_του_Βραβείου_Εξαίρετης_Πανεπιστημιακής_Διδ
09.03.2009

Απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού στον Καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Ρούσσο.

Στις 5 Μαρτίου 2009 για δέκατη όγδοη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια η απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου και Στ. Πνευματικού στον Καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπο Ρούσσο.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος και ο Στέφανος Πνευματικός υπήρξαν λαμπροί και με διεθνή αναγνώριση ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καθώς και εξαίρετοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το ΙΤΕ προσπαθώντας να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο εκπαιδευτικό και διδακτικό τους έργο αλλά και να διατηρήσει μέσα στο χρόνο άσβεστη τη μνήμη των αδικοχαμένων αυτών επιστημόνων θεσμοθέτησε ένα ετήσιο Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που απονέμεται σε μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Η έννοια της Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας δεν περιορίζεται μόνο στην ικανότητα σαφούς και ενδιαφέρουσας διδασκαλίας από την έδρα, αλλά εμπεριέχει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που ανοίγουν επιστημονικούς δρόμους στο φοιτητή, τον εμπνέουν και τον καθιστούν κοινωνό του επιστημονικού ήθους και της ανιδιοτελούς αναζήτησης της αλήθειας.

Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται κάθε χρόνο από μια Επιτροπή διακεκριμένων Καθηγητών, που προέρχονται από όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης και από όλα σχεδόν τα ΑΕΙ της χώρας. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής. Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν μέχρι το θάνατό του, ο Μανόλης Ανδρόνικος.

Το 1991, πρώτο έτος λειτουργίας του θεσμού το βραβείο απενεμήθη στον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Πέτρο Κριεζή.
Το 1992, στον καθηγητή Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριο Παντερμαλή.
Το 1993, στον ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Γαρδίκα.
Το 1994, στον καθηγητή Διαστημικής Φυσικής και Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Εμμανουήλ Σαρρή.
Το 1995, στον ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ανδρέα Γαζή.
Το 1996, στον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκο.
Το 1997, στον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ιωάννη Τεγόπουλο.
Το 1998, στην ομότιμο καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κα. Γεωργία (Τζίνα) Πεσκετζή-Πολίτη.
Το 1999, στον καθηγητή της Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Ε. Σέκερη.
Το 2000, στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος Μαθηματικών κ. Βασίλειο Α. Δουγαλή.

Το 2001, στον καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Μουλλά.
Το 2002, στον καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρο Μουντοκαλάκη.
Το 2003, στον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτη Λαμπρόπουλο.
Το 2004, στον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεόδωρο Χατζηπανταζή.
Το 2005, στον καθηγητή Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπο Μουτσόπουλο.
Το 2006, τον καθηγητή Πληροφορικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Ιωαννίδη.
Το 2007, στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αντώνιο Μανιτάκη.

Για το 2008, δέκατο όγδοο έτος του θεσμού το βραβείο απενεμήθη στον καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαράλαμπο Ρούσσο γιατί «είναι ικανός στη διακίνηση της γνώσης, ενισχύει την κριτική και διαλεκτική ικανότητα των φοιτητών δίνοντας πάντα τη δυνατότητα της διαφορετικής άποψης, της αντίρρησης και του υγιούς και οικοδομητικού διαλόγου». Μετά την απονομή του βραβείου, ακολούθησε ομιλία του βραβευόμενου Καθηγητή Χαράλαμπου Ρούσσου με θέμα: «Όταν η ζωή κρέμεται από μία κλωστή».