Υπεγράφη Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ και της Εθνικής Αναπτυξιακής Βιομηχανικής Ζώνης Υψηλής Τεχνολογίας του Qingdao της Κίνας | Νέα

Press Releases

Υπεγράφη_Συμφωνητικό_Συνερ
26.04.2017

Υπεγράφη Συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ και της Εθνικής Αναπτυξιακής Βιομηχανικής Ζώνης Υψηλής Τεχνολογίας του Qingdao της Κίνας

Μέσα σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας υπεγράφη τη Δευτέρα 24-4-2017, Memorandum of Understanding (MoU) μεταξύ της Εταιρείας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του ΙΤΕ (ΕΔΑΠ ΕΤΕΠ-Κ), εκπροσωπούμενης από τον Διευθυντή της κ. Αρτέμη Σαϊτάκη, και της Qingdao National HighTech Industrial Development Zone που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή κ. Shang Liqun. Το Memorandum συνυπογράφει και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΑΠ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, καθηγητής Σπύρος Αναστασιάδης. Παρευρέθησαν επίσης ο κ. Ζήνων Κόζανας, Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΕΔΑΠ και Περιφερειακός Διευθυντής Κρήτης και Ρόδου της Τρ. Πειραιώς, και τα μέλη του ΔΣ της ΕΔΑΠ καθηγ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, Δ/ντης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και καθηγ. Γιώργος Κυριακίδης, Συνεργαζόμενος Ερευνητής του ΙΗΔΛ/ΙΤΕ. Στην Κινεζική αποστολή συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Οικονομικών κ. Yin Yilin, ο Διευθυντής Επιστήμης και Τεχνολογίας κ. XiaoYanheng και ο Υποδιευθυντής Επενδύσεων κ. GengKai. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν και παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με έδρα το ΕΤΕΠ-Κ: QCell, Holoptica, Singular Logic, KALEAO, Neurocom, KLADIS Energy.

Από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε,  αναδείχθηκαν τομείς κοινού ενδιαφέροντος στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία με τις εταιρείες που εδρεύουν στη High Tech Zone, ενώ υπήρξε ανοιχτή πρόσκληση για επίσκεψη από το ΕΤΕΠ-Κ και τους εκπροσώπους των εταιρειών στο Qingdao.  Η πόλη Qingdao, με πληθυσμό περίπου 10 εκ. κατοίκους, βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κίνας και χαρακτηρίζεται ως Blue Silicon Valley επειδή έχει αναπτυγμένη θαλάσσια τεχνολογία. Στην  National HighTech Industrial Development Zone φιλοξενούνται περί τις 4000 εταιρείες, από τις οποίες περισσότερες από 100 ανήκουν στο Fortune500.

Ακολούθησε παρουσίαση του εργαστηρίου της Ομάδας Διαφανών Αγώγιμων Υλικών του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) και ενός καινοτόμου υλικού νανοτεχνολογίας το οποίο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκανοι οπτικές τεχνολογίες και τα συστήματα Λέιζερ που αναπτύσσονται στο ΙΗΔΛ για την ανάλυση, διάγνωση και συντήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, με έμφαση στη διαδικασία καθαρισμού έργων τέχνης και μνημείων από φυσικούς ρύπους, με τη χρήση των πρωτοποριακών συστημάτων λέιζερ που  αναπτύχθηκαν στο Ινστιτούτο και εφαρμόστηκαν ειδικά για τον καθαρισμό και την ανάδειξη των γλυπτών της Ακρόπολης.

Η αποστολή επίσης ξεναγήθηκε στην Υποδομή Γονιδιωματικής και το Εργαστήριο Παραγωγής ενζύμων MinotechBiotechnologyτουΙνστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ). Πιο συγκεκριμένα έγινε παρουσίαση των βιοαντιδραστήρων και της τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων. Επιπρόσθετα δόθηκε έμφαση στη φύση των υπηρεσιών και των προϊόντων Μοριακής Βιολογίας της Minotech biotechnology και της προοπτικής συνεργασίας με εταιρείες Βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Ακολούθησε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών και ειδικότερα δραστηριοτήτων εφαρμοσμένης έρευνας στις περιοχές της υποβρύχιας ακουστικής, της μοντελοποίησης πολυμερών υλικών, της περιφερειακής ανάλυσης και της ακτομηχανικής.

Τέλος, έγινε περιήγηση στο κτίριο Διάχυτης Νοημοσύνης τουΙνστιτούτου Πληροφορικής, όπου επιδείχθηκαν τα πρωτοπόρα διαδραστικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της ενημέρωσης των τουριστών και την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας: Διαδραστικοί πληροφοριακοί χάρτες αφής και χάρτες επαυξημένης πραγματικότητας, εκθεσιακά συστήματα που παρουσιάζουν συλλογές πολυμεσικού υλικού και επιτρέπουν ποικίλους φιλικούς και συνάμα φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης, όπως χρήση με αφή ή χειρονομίες από απόσταση, εικονικό δοκιμαστήριο ρούχων, έξυπνο διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου κ.ά.