Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του ΙΤΕ πέτυχε χρηματοδότηση από το AXA Research Fund | Νέα

Press Releases

Μεταδιδακτορικός_Ερευνητής_του_ΙΤΕ_πέτυχε_χρηματοδ
31.05.2017

Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του ΙΤΕ πέτυχε χρηματοδότηση από το AXA Research Fund

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Δρ. Κωνσταντίνος Παληκαράς πέτυχε χρηματοδότηση 130.000€ από το πολύ ανταγωνιστικό ΑΧΑ Research Fund, για τη συνέχιση της έρευνάς του.

Το ΑΧΑ Research Fund έχει χρηματοδοτήσει με 10 εκ. € ερευνητικά προγράμματα σε κοινωνικο-οικονομικά θέματα καθώς και στους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος και της ψηφιακής τεχνολογίας, υποστηρίζοντας 38 ερευνητές από 16 εθνικότητες, ανταποκρινόμενο στην άμεση ανάγκη για επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τους επιστήμονες σήμερα.

Ένα από αυτά  είναι η αντιμετώπιση των νευρο-εκφυλιστικών ασθενειών λόγω της γήρανσης. Η κατανόηση των μηχανισμών της γήρανσης είναι απολύτως κρίσιμος παράγοντας που θα οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και καινοτόμες στρατηγικές για τη βελτίωση της φροντίδας  των ηλικιωμένων.  Η έρευνα του Δρ. Παληκαρά θα συμβάλλει σημαντικά στην αποκωδικοποίηση της κυτταρικής και μοριακής βάσης των νευρο-εκφυλιστικών ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή στοχεύει στην ανακάλυψη των μοριακών μονοπατιών που συντονίζουν τη λειτουργία μιτοχονδρίων και τη μιτοφαγία στα νευρικά κύτταρα, κατά τη γήρανση. Για τη διεξαγωγή της έρευνάς του, ο Δρ. Παληκαράς θα χρησιμοποιήσει ως γενετικό μοντέλο το νηματώδη Caenorhabditis elegans, όπου με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας θα μπορέσει να καταγράψει τη διαδικασία της βιογένεσης των μιτοχονδρίων και της μιτοφαγίας, και να αποκωδικοποιήσει τους μοριακούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στον νευρο-εκφυλισμό κατά τη γήρανση.

O Δρ. Κωνσταντίνος Παληκαράς πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Νεκτάριου Ταβερναράκη (Δ/ντη του ΙΜΒΒ/ΙΤΕ, νυν Προέδρου του ΙΤΕ). Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών του σπουδών αποκάλυψε ένα κομβικό μονοπάτι μοριακής σηματοδότησης που συντονίζει τη δημιουργία και, ταυτόχρονα, την καταστροφή των μιτοχονδρίων στα κύτταρα, ρυθμίζοντας τη γήρανση.

Το 2016 έγινε μέλος του εργαστηρίου του καθηγ. Ν.Ταβερναράκη ως μεταδιδακτορικός ερευνητής. Έχει προσελκύσει ανταγωνιστική χρηματοδότηση και πολλά βραβεία για την έρευνά του, μεταξύ των οποίων υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την μεταδιδακτορική του έρευνα, το βραβείο «Φώτης Καφάτος» από το Ελληνικό Ίδρυμα Βιοεπιστημόνων, το DeL ill Nasser Award από τον Σύλλογο Γενετικής της Αμερικής και την Υποτροφία Μανασάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εξέχοντα περιοδικά όπως το Nature και το Current Biology

Πληροφορίες:

http://www.tavernarakislab.gr/people/konstantinos_palikaras.html

https://gallery.axa-research.org/en/news/new-projects-2017.htm

https://www.axa-research.org/en/projects/konstantinos-palikaras

https://youtu.be/bWCr4dqcI6c