Συνέδριο TECHNART 2009 | Νέα

Ανακοινώσεις

27.04.2009

Συνέδριο TECHNART 2009

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο TECHNART 2009 με θέμα τις εφαρμογές σύγχρονων τεχνικών ανάλυσης υλικών στο πεδίο της πολιτισμικής κληρονομιάς πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (27 ως 30 Απριλίου) στο αμφιθέατρο "Λ. Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48).

Το TECHNART 2009 διοργανώνεται από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, δύο ερευνητικά κέντρα με σημαντική δραστηριότητα στην ανάπτυξη και προώθηση νέων καινοτόμων τεχνολογιών με εφαρμογή στον τομέα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σκοπός του συνεδρίου είναι να προβάλει πρόσφατα επιστημονικά αποτελέσματα και τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και εργαλείων, που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση υλικών σε αρχαιολογικά αντικείμενα, έργα τέχνης και ιστορικά μνημεία συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στο έργο των αρχαιολόγων, ιστορικών και συντηρητών για τη μελέτη και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Στα πλαίσια του TECHNART 2009, επιστήμονες από διακεκριμένα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια όλου του κόσμου θα αναπτύξουν τις τελευταίες εξελίξεις από πλευράς αναλυτικής μεθοδολογίας και τεχνολογίας και θα συζητήσουν τις προοπτικές εφαρμογής τους. Παράλληλα θα παρουσιάσουν και αποτελέσματα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε σημαντικά έργα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Αναφέρονται μεταξύ άλλων ενδεικτικά :

  • μελέτες σχετικές με την κατασκευή των πυραμίδων της Αιγύπτου (καθ. Guy. Demortier, Βέλγιο).
  • προσδιορισμός χρωστικών σε ιστορικά χειρόγραφα και αρχαίες τοιχογραφίες (καθ. Robin Clark, UCL, Λονδίνο).
  • μελέτες με πρωτοποριακές απεικονιστικές τεχνικές νετρονίων, μπρούτζινων γλυπτών της αναγέννησης (Dr. Robert Van Langh, Reijksmuseum, Aμστερνταμ)
  • πρόσφατα αποτελέσματα από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Gioconda με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικών και φασματοσκοπικών τεχνικών (Prof. Mady Elias, Παρίσι).
  • Έρευνες με βάση μεθόδους ακτίνων Χ στα πλαίσια της μελέτης γνησιότητας έργων του Van Gogh (καθ. Koen Janssens, Πανεπ. Αμβέρσας, Βέλγιο)
  • Μελέτη των χειρογράφων από το Qumran (Dr. Ina Rabin, και καθ, Β. Κanngiesser, Berlin)


Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του TECHNART 2009

Ανδρέας Καρύδας (Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής - ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος")
Δημήτριος Aγγλος (Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας)

Ιστοσελίδα συνεδρίου : http://www.inp.demokritos.gr/~technart2009/