Η μοναδική στο είδος της έκθεση «τέχν/η/λογία» εντυπωσιάζει το κοινό του Ηρακλείου. | Νέα

Press Releases

05.07.2017

Η μοναδική στο είδος της έκθεση «τέχν/η/λογία» εντυπωσιάζει το κοινό του Ηρακλείου.

Εγκαινιάστηκε χθες 3/7/2017 η έκθεση «Τέχν/η/ολογία» που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Με την έκθεση αυτή, το Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ- ΙΤΕ συμμετέχει ενεργά στο Φεστιβάλ "Τέχνη καθ’ Οδόν 2017" που διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ενώ στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης και εκ μέρους του ΙΤΕ ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής, Καθηγητής κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης.  Την έκθεση προλόγισε ο Καθηγητής κ. Κωσταντίνος Στεφανίδης, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου - Υπολογιστή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Η έκθεση προσέλκυσε από την πρώτη κιόλας ημέρα το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, που κατέκλυσαν χθες τον χώρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Στην μοναδική στο είδος της έκθεση «Τέχν/η/ολογίας», τέχνη και τεχνολογία συνυπάρχουν – δίχως να υπάρχουν διακριτά όρια μεταξύ του ενός και του άλλου. Εδώ οι τεχνολογίες αιχμής, το κατεξοχήν αντικείμενο έρευνας και ανάπτυξης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, συνδιαλέγονται με τις εικαστικές τέχνες.

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία ένα μακρόπνοο πρωτοποριακό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών που έχουν σχέση με τη Διάχυτη Νοημοσύνη, δηλαδή με τη δυνατότητα να δημιουργούν οι τεχνολογίες αυτές «έξυπνα» περιβάλλοντα, ικανά να προσαρμόζονται ώστε να εξυπηρετούν καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες. Προοδευτικά, οι τεχνολογίες αυτές αναμένεται να επιφέρουν μία νέα επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές, καθώς η έννοια του σημερινού υπολογιστή δεν θα υφίσταται πλέον. Οι υπολογιστές δεν θα είναι κατ’ ανάγκη ορατοί και η υπολογιστική ισχύς θα παρέχεται παντού και στον καθένα μας ενσωματωμένη στους χώρους και στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που μας περιβάλλουν.

Μέσω του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης έχουν αναπτυχθεί πρωτοποριακά συστήματα στον τομέα αυτό, που βασίζονται στην αριστεία και στη διεπιστημονική τεχνογνωσία του ΙΤΕ. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έχουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, όπως στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στην Εργασία, στο Εμπόριο, στη Διαφήμιση, στην  Ψυχαγωγία. Όμως, από την πρώτη στιγμή, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο μας. Τα τελευταία χρόνια το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 εγκαταστάσεις διαδραστικών συστημάτων στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Οι παρεμβάσεις αυτές σε δημόσιους χώρους συνδεδεμένους με το πολιτισμό έχουν την ιδιαιτερότητά τους. Έτσι βλέπουμε τους υπολογιστές όχι μόνο να ενσωματώνονται στο περιβάλλον, ώστε να υπηρετούν τον άνθρωπο, χωρίς να προβάλλονται οι ίδιοι, αλλά επιπλέον, να στέκονται διακριτικά και επάξια ανάμεσα στα έργα τέχνης, προσφέροντας ένα νέο κανάλι επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης του κοινού με την τέχνη.

Μεταξύ των διαδραστικών συστημάτων της έκθεσης περιλαμβάνονται τέσσερα που παραπέμπουν στις αρχές του 20ου αιώνα· οι κατασκευές και το περιεχόμενό τους ταξιδεύουν τους επισκέπτες στην Κρήτη του παρελθόντος. Ένα πέμπτο αφορά το διαδραστικό γλυπτό, που προορίζεται να κοσμήσει την είσοδο του ανανεωμένου κτηρίου της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα βρει και άλλα διαδραστικά συστήματα και εικόνες που καταγράφουν την πορεία του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ της τελευταίας δεκαετίας στον τομέα των αλληλεπιδραστικών τεχνολογιών για τη πολιτισμική κληρονομιά, στην διάρκεια της οποίας η παρέμβασή του στον δημόσιο χώρο πήρε σχήματα, χρώματα και διαστάσεις.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ.