Ομιλία του Νομπελίστα Serge Haroche για το κοινό της Κρήτης | Νέα

Press Releases

_Ομιλία_του_Νομπελίστα_Serge_Ha
25.07.2017

Ομιλία του Νομπελίστα Serge Haroche για το κοινό της Κρήτης

Με Ομιλία του Νομπελίστα Καθηγητή Serge Haroche άρχισαν οι Διαλέξεις Ωνάση 2017 στη Φυσική τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ.

Οι Διαλέξεις έχουν σαν αντικείμενο τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Κβαντικής Φυσικής, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν σύντομα και την καθημερινότητά μας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πολυάριθμες εφαρμογές στην κβαντική επιστήμη της πληροφορίας (κβαντική επικοινωνία και υπολογιστική) και στην ανάπτυξη νέων συσκευών ανίχνευσης και μέτρησης φυσικών παραμέτρων με πρωτοφανή ακρίβεια (νέα ατομικά ρολόγια, μαγνητόμετρα και ηλεκτρόμετρα που λειτουργούν κάτω από το τυπικό κβαντικό όριο). Οι κβαντικοί προσομοιωτές ανοίγουν το δρόμο για την εξερεύνηση νέων κβαντικών φάσεων της ύλης σε ισχυρά αλληλεπιδρώντα και άκρως συσχετισμένα κβαντικά συστήματα, με πιθανές εφαρμογές στη σύνθεση νέων υλικών.

Ομιλητές των Διαλέξεων, εκτός από τον Καθηγητή Serge Haroche του Collège de France του Παρισιού, είναι έξι ακόμα κορυφαίοι επιστήμονες από τη Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Βραζιλία.  Οι ομιλητές είναι μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της Γαλλίας, της Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Βραζιλίας.

Στις Διαλέξεις έχουν γίνει δεκτοί και συμμετέχουν 70 φοιτητές από Ελλάδα και εξωτερικό και 10 νέοι ερευνητές.

 Οι Διαλέξεις Ωνάση έχουν ως στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειόφοιτων φοιτητών από τον χώρο των θετικών επιστημών.  Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα. Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης τόσο των ομιλητών όσο και των φοιτητών που θα γίνουν δεκτοί. Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ καλύπτει τα τοπικά έξοδα διοργάνωσης.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 στις 8:00μμ στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ ο Νομπελίστας Serge Haroche  θα δώσει Ομιλία στο ευρύ κοινό της Κρήτης, στην αγγλική γλώσσα, με θέμα "How blue sky research leads to innovations", «Πώς η βασική έρευνα οδηγεί στην καινοτομία».

Πληροφορίες: Ομ. Καθηγητής Γιάννης Παπαμαστοράκης
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Tel/Fax: +30 2810 394269. E-mail: OnassisF@admin.forth.gr