Διοργάνωση της 11ης Επιστημονικής Διημερίδας του ΙΤΕ με Εκδηλώσεις Ανοιχτές στο Κοινό | Νέα

Press Releases

11.10.2017

Διοργάνωση της 11ης Επιστημονικής Διημερίδας του ΙΤΕ με Εκδηλώσεις Ανοιχτές στο Κοινό

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, με την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διοργανώνει φέτος την «11η Επιστημονική Διημερίδα ΙΤΕ», την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017. Η Διημερίδα απευθύνεται στα μέλη της ευρύτερης ερευνητικής κοινότητας του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης, και έχει ως στόχο την ενημέρωσή τους για τις τρέχουσες ερευνητικές δραστηριότητες των Ινστιτούτων, με έμφαση στις διεπιστημονικές συνέργειες. Διακεκριμένοι Επιστήμονες από Πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν προσκληθεί ως ομιλητές ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παρουσιάσεις από επιστήμονες των Ερευνητικών Ινστιτούτων του Ιδρύματος.

Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο της 11ης Επιστημονικής Διημερίδας του, το ΙΤΕ διοργανώνει ανοιχτή εορταστική εκδήλωση στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου με στόχο την παρουσίαση του έργου του στο ευρύ κοινό, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 17.00, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της Πολιτικής Ηγεσίας και των Αρχών του Τόπου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του ΙΤΕ από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου καθηγητή Νεκτάριο Ταβερναράκη, καθώς και παρουσιάσεις των Ινστιτούτων και Δομών του ΙΤΕ από τους Διευθυντές τους. Σύντομη εισήγηση για την ανακήρυξη του 2017 ως Έτους Νίκου Καζαντζάκη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα κάνει ο καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης ενώ προσκεκλημένος Ομιλητής θα είναι ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος θα δώσει ομιλία με θέμα : "Νίκος Καζαντζάκης: Εντόπιος και Οικουμενικός".

Την εκδήλωση θα τιμήσει με παρουσίασή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητής Κώστας Φωτάκης.

Η εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή βραβείων σε μέλη του ΙΤΕ που έχουν επιλεγεί από ειδική επιτροπή.

Παράλληλα, το ΙΤΕ διοργανώνει έκθεση επιτευγμάτων του στη Βασιλική Αγίου Μάρκου την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Οκτωβρίου, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυσή του με τη σημερινή του δομή. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιστήμονες και να δει από κοντά διαδραστικά συστήματα, ρομπότ, μικροσκόπια, συστήματα λέιζερ, ευφυή κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, εργαστήριο διάδοσης ήχου, φωτογραφίες από ιστορικά ντοκουμέντα, ένα θησαυρό από βιβλία, παρουσιάσεις δράσεων ερευνητικών προγραμμάτων, και άλλα πολλά. Ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο θα υπάρχει χώρος με εκθέματα – προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου συγγραφέα που έχουν παραχωρηθεί από το Μουσείο Καζαντζάκη.

Για τη σημαντική αυτή εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

«Για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η άμεση και αποτελεσματική συνεργασία με το κορυφαίο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε με χαρά στη διοργάνωση της 11ης Επιστημονικής Διημερίδας του ΙΤΕ, καθώς πιστεύουμε βαθιά ότι η Κρήτη διαθέτει τις προϋποθέσεις να γεννήσει μια ζώνη καινοτομίας με διεθνείς προδιαγραφές.

Η φετινή σημαντική διοργάνωση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να παρουσιαστεί στην κοινωνία το σπουδαίο επιστημονικό και ερευνητικό έργο που παράγεται στο ΙΤΕ, από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες και ερευνητές. Ένα έργο που αποτελεί προωθητική δύναμη προς όφελος της Κρήτης.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες στη Διημερίδα».

 

Σημαντικοί χορηγοί της εκδήλωσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης και η εταιρεία Life Science Chemilab.