Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ συντονίζει ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το INFLA CARE που στοχεύει στην κατανόηση του ρόλου της χρόνιας φλεγμονής στον καρκίνο. | Νέα

Ανακοινώσεις

11.06.2009

Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ συντονίζει ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, το INFLA CARE που στοχεύει στην κατανόηση του ρόλου της χρόνιας φλεγμονής στον καρκίνο.

Ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με 12 εκατ. ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης έρχεται να αναπτερώσει τις ελπίδες για την δημιουργία νέων μεθόδων για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματικότερη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του πνεύμονα, ήπατος και εντέρου.

Tο πρόγραμμα αυτό, που φέρει το κωδικό όνομα ΙNFLA-CARE (for Inflammation and Cancer Research in Europe), στοχεύει στην αποκωδικοποίηση των μηχανισμών που προκαλούν καρκίνο σε καταστάσεις χρόνιας φλεγμονής, όπως η κολίτιδα, ηπατίτιδα και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες. Η γνώση που θα παραχθεί αναμένεται να συμβάλλει στη ταυτοποίηση βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με την εξέλιξη των νοσημάτων αυτών σε κακοήθεια και στην καλύτερη κλινική αντιμετώπισή τους.

Στο πρόγραμμα ΙNFLA-CARE συμμετέχουν κορυφαίοι επιστήμονες και ογκολόγοι από 21 Ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες βιοτεχνολογίας με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας. Από Ελληνικής πλευράς συμμετέχουν επίσης τα Ιατρικά Τμήματα των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης και το Ινστιτούτο Φλέμινγκ.

Ο συντονιστής του προγράμματος, Δρ Αριστείδης Ηλιόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής του ΙΤΕ δήλωσε: "Είμαστε ενθουσιασμένοι που μέσω του Ευρωπαϊκού αυτού ερευνητικού προγράμματος, μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση νεοπλασιών που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. Πιστεύουμε ότι η έρευνα μας θα οδηγήσει σε κλινικές εφαρμογές προς όφελος των πασχόντων από καρκίνο."

Πληροφορίες:
Δρ Αριστείδης Ηλιόπουλος
Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας
Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας
Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ.: 2810 394565
E-mail: eliopag@imbb.forth.gr
http://mcb.med.uoc.gr