"ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΕΣ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΗ" | Νέα

Ανακοινώσεις

30.06.2009

"ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΕΣ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΗ"

Ο Αστροφυσικός Παύλος Κάλας βρέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στα πρωτοσέλιδα όχι μόνο των πλέον έγκριτων επιστημονικών εντύπων όπως το περιοδικό SCIENCE, αλλά και των μεγαλύτερων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών στον κόσμο, όπως οι NEW YORK TIMES το CNN και το BBC, για την πρώτη φωτογράφηση στην ιστορία της ανθρωπότητας ενός πλανήτη εκτός του Ηλιακού μας συστήματος.

Ο Παύλος Κάλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Ηρακλειώτες γονείς. Πήρε το Διδακτορικό του στην Αστρονομία στη Χαβάη και στη συνέχεια διετέλεσε Ερευνητής στο Max Planck Ινστιτούτο Αστρονομίας στη Χαϊδελβέργη και στο Ινστιτούτο που διαχειρίζεται το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble στη Βαλτιμόρη. Από το έτος 2000 εργάζεται ερευνητικά σε ένα από τα διαπρεπέστερα Ιδρύματα της Αμερικής, το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Παύλου Κάλα εστιάζεται στην μελέτη πλανητικών δίσκων σκόνης γύρω από άλλους ήλιους όπου αναμένεται η ύπαρξη πλανητών και η ανακάλυψη εξω-ηλιακών πλανητών. Στην ομιλία του θα δώσει μία ζωντανή περιγραφή για τις πρόσφατες και μελλοντικές έρευνες αναζήτησης εξω-πλανητών καθώς και για τη δική του ανακάλυψη και πρώτη φωτογράφηση ενός πλανήτη στο κοντινό αστέρι (Ήλιο) FORMALHAUT με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble.

Η ομιλία του Καθηγητή Κάλα είναι η τρίτη από σειρά επτά διαλέξεων διακεκριμένων Ελλήνων αστροφυσικών τις οποίες διοργανώνει το Αστεροσκοπείο Σκίνακα (Παν/μιο Κρήτης - Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας) το έτος 2009, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ώς το Έτος Αστρονομίας.

Η ομιλία θα δοθεί στα Ελληνικά και απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Αστεροσκοπείο Σκίνακα
τηλ. επικοινωνίας 2810 - 39 4228