Επίσκεψη του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας της Κίνας Dr Li Meng στο ΙΤΕ | Νέα

Press Releases

19.05.2018

Επίσκεψη του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας της Κίνας Dr Li Meng στο ΙΤΕ

Το ΙΤΕ επισκέφθηκε Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (MinistryofScienceandTechnology– MOST) το περασμένο Σάββατο 19/5, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. LiMeng, συνοδευόμενο από τον Πρώτο Γραμματέα της Πρεσβείας κ. TianZhong.

Τον Υφυπουργό υποδέχτηκαν στο ΙΤΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Αντιπρόεδρος καθ. Δημήτρης Πλεξουσάκης και τα μέλη του ΔΣ καθ. Σπύρος Αναστασιάδης, καθ. Χαράλαμπος Μακριδάκης και  καθ. Γιάννης Ταλιανίδης. Η επίσκεψη ξεκίνησε με παρουσίαση του Ιδρύματος και των δραστηριοτήτων των Ινστιτούτων του. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολούθησε η Αντιπροσωπεία την παρουσίαση της καινοτόμας πλατφόρμαςεικονικής πραγματικότητας OvidVRη οποία εκπαιδεύει με μεγάλη ακρίβεια τους χειρουργούς του μέλλοντοςσε εγχειρήσεις αρθροπλαστικής γονάτου, προϊόν της εταιρίας τεχνοβλαστού του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ OramaVR, καθώς και μιας εφαρμογής εξειδικευμένης αναζήτησης πληροφοριών στο διαδίκτυο και ορθής ταξινόμησης των αποτελεσμάτων μέσα από μεγάλο όγκο δεδομένων, που έχει αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης κ. Αρτέμης Σαϊτάκης παρουσίασε τις δραστηριότητες και τη λειτουργία του Πάρκου όπου φιλοξενούνται καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε στα εργαστήρια του τομέα των Νευροεπιστημών όπου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη συνομιλία του με τους ερευνητές οι οποίοι του περιέγραψαν την έρευνα αιχμής που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας.

Η Αντιπροσωπεία εντυπωσιάστηκε επίσης από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, όπου έγινε επίδειξη των πρωτοπόρων διαδραστικών συστημάτων που αναπτύσσονται με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση της ενημέρωσης των τουριστών και την προώθηση των προϊόντων του τόπου μας, όπως εφαρμογές ανάδειξης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, διαδραστικοί πληροφοριακοί χάρτες αφής που ζωντανεύουν με την κίνηση του χεριού, εκπαιδευτικά συστήματα για παιδιά κάθε ηλικίας, εικονικό δοκιμαστήριο ρούχων, διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου, καθώς και εφαρμογές υπολογιστικής όρασης που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.

Στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του Υφυπουργού, τον Δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. GianAndreaGarancini.

Στην εισήγησή του ο Υφυπουργός Δρ. LiMeng, εξέφρασε τον θαυμασμό του και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ και την διοικητική του οργάνωση. Ιδιαιτέρως σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι εκπρόσωποι του Υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας της Κίνας επισκέπτονται το ΙΤΕ για δεύτερη φορά, διερευνώντας πεδία στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων. Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ έχει ήδη συνάψει σημαντική συνεργασία με το Μουσείο του Ανακτόρου της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, με την ίδρυση κοινού ερευνητικού εργαστηρίου με στόχο τη μελέτη και συντήρηση των μοναδικών εκθεμάτων του Μουσείου, με χρήση των πρωτοποριακών μεθόδων ανάλυσης, διάγνωσης και συντήρησης μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς με τεχνολογία λέιζερ που έχει αναπτύξει το ελληνικό Ινστιτούτο.