Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στο ΙΤΕ | Νέα

Ανακοινώσεις

Ο_Πρόεδρος_του_Οργανισμού_Λ
18.06.2018

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου στο ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου, ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Απόλλων Φιλιππής, συνοδευόμενος από την Αντιπρόεδρο κα Αγγελική Σμυρνάκη, την κα Ανθούλα Κονσολάκη, Δ/ντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, τον κ. Εμμανουήλ Φραγκάκη, Δ/ντη Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών, τον κ. Ευάγγελο Τσαμπουράκη, Δ/ντη Λιμενικών Υπηρεσιών και Υπεύθυνο Ασφαλείας, και την κα Κωνσταντίνα Ηλιάκη, Ειδική Σύμβουλο του Προέδρου.

Ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη ο οποίος αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει ήδη με τον ΟΛΗ και τα Ινστιτούτα του ΙΤΕ αλλά και στις ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν για διεύρυνση της συνεργασίας αυτής και σε άλλα πεδία. Ο καθ. Σπύρος Αναστασιάδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) αναφέρθηκε σε δραστηριότητες του ΙΗΔΛ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνεργασία με τον ΟΛΗ, όπως π.χ. σε θέματα μετατροπής και αποθήκευσης ενέργειας αλλά και θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εφαρμογές τεχνολογιών λέιζερ στην ανάλυση και διάγνωση έργων και μνημείων Πολιτισμικής Κληρονομιάς (ΠΚ), με επίκεντρο το καινοτόμο σύστημα λέιζερ που έχει αξιοποιηθεί στον καθαρισμό της Ζωφόρου του Παρθενώνα και των Καρυάτιδων και άλλων αντικειμένων στο Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως. Το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) εκπροσώπησε ο καθ. Κώστας Στεφανίδης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή, και του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης. Το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) εκπροσώπησε ο ερευνητής Δρ. Νίκος Καμπάνης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών, με το οποίο υπάρχει ήδη συνεργασία, με αντικείμενο την προστασία του λιμενοβραχίονα του Λιμένα Ηρακλείου και ιδιαίτερα το τμήμα μπροστά από το μνημείο του Κούλε, με τις καινοτόμες τεχνικές εκτίμησης επικινδυνότητας που έχει αναπτύξει το εργαστήριο.

Ακολούθησε ξενάγηση στο ΙΗΔΛ, και συγκεκριμένα στο εργαστήριο Εφαρμογών Φωτονικής στην Πολιτισμική Κληρονομιά από την Δρα Παρασκευή Πουλή, η οποία παρουσίασε την έρευνα, τα επιτεύγματα και τις συνεργασίες της ομάδας. Παρουσιάστηκε επίσης το ευρωπαϊκό έργο HERACLES που εκτελείται στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020, στο πλαίσιο του οποίου το ΙΗΔΛ μαζί με το ΙΥΜ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και ακόμη 14 φορείς από διαφορετικές χώρες συνεργάζονται με στόχο την ανάπτυξη συστημάτων και την εξεύρεση λύσεων για αποτελεσματική προστασία των μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής με άμεση εφαρμογή της έρευνάς τους στο ανάκτορο της Κνωσού και το Ενετικό θαλάσσιο φρούριο του Κούλε. Ο Δρ. Γιώργος Αλεξανδράκης (ΙΥΜ) παρουσίασε νέα, σημαντικά προγνωστικά δεδομένα των κλιματικών και κυματικών συνθηκών και πώς αυτά επιβάλλουν την ανάγκη δράσεων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και των υποδομών του λιμανιού στα πλαίσια του ΗΡΑΚΛΗ.

Επίσης ο ερευνητής του ΙΥΜ Δρ. Μανώλης Σκαρσουλής ενημέρωσε σχετικά με τις δραστηριότητες στην περιοχή της θαλάσσιας ακουστικής και στη συνέχεια παρουσίασε το OceanSoundLab, ένα εκπαιδευτικό υπολογιστικό περιβάλλον για τη γνωριμία με τον συναρπαστικό κόσμο των υποθαλάσσιων ήχων που εμπεριέχει πλήθος δραστηριοτήτων και διαδραστικών εφαρμογών, καθώς και το σύστημα πρόβλεψης υποβρύχιου θορύβου ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο, με χρήση δεδομένων AIS. Έγινε επίσης επίδειξη της ευρωπαϊκής πλατφόρμας «Οδύσσεια» από την Δρα Κατερίνα Σπανουδάκη, για την θαλάσσια περιβαλλοντική παρακολούθηση της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο τη βελτιστοποίηση της προσβασιμότητας των τελικών χρηστών του θαλάσσιου χώρου σε καίριας σημασίας πληροφορίες, συγκεντρώνοντας όλα τα δεδομένα από διαφορετικές πηγές σε ένα μόνο portal, καθώς και παρουσίαση νέας μεθόδου υπολογισμού παράκτιας βαθυμετρίας με χρήση δορυφορικών καταγραφών από τον Δρα Δημήτρη Πουρσανίδη του εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης (http://rslab.gr/).

Στο ΙΠ, έγινε επίσκεψη στα εντυπωσιακά διαδραστικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (AmI), με επικεφαλής τον καθ. Κώστα Στεφανίδη.

Από την εποικοδομητική αυτή συνάντηση διαφάνηκε η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων σε πολλούς τομείς, τόσο για την στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ναυσιπλοΐας όσο και στη διατήρηση, ανάδειξη και προστασία των μνημείων στην περιοχή του ιστορικού λιμανιού της πόλης μας και των υποδομών, καθώς και στην περαιτέρω αξιοποίηση έξυπνων διαδραστικών συστημάτων στον τομέα του τουρισμού.