ΙΤΕ – ENISA: Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας επισφραγίζει την αγαστή συνεργασία τους | Νέα

Ανακοινώσεις

ΙΤΕ_–_ENISA:_Υπογραφή_Προγραμ
25.09.2018

ΙΤΕ – ENISA: Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας επισφραγίζει την αγαστή συνεργασία τους

Προγραμματική Συμφωνία υπέγραψαν οι επικεφαλής των δύο κορυφαίων Οργανισμών, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και ο καθ. Udo Helmbrecht, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δρ. Βασίλη Μαγκλάρα. Η ενέργεια αυτή επισφραγίζει την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, η οποία εδραιώθηκε από την εγκατάσταση του ENISAστο Ηράκλειο και συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θερμό και φιλικό κλίμα, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας του ΙΤΕ με τον ENISA, η οποία προσδοκούμε ότι θα ενισχύσει την ήδη στενή συνεργασία των δύο Φορέων και την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών κοινού ενδιαφέροντος».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, καθ. Udo Helmbrecht επίσης ανέφερε: “Ευχαριστούμε πολύ τον καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και το ΙΤΕ για την διαρκή υποστήριξη στην φιλοξενία του ENISAστο Ηράκλειο και τις εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με την προετοιμασία αυτής της Προγραμματικής Συμφωνίας. Ο ENISA δεσμεύεται ότι θα συνεργαστεί με το ΙΤΕ σε ερευνητικά θέματα και στη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων όπως το τρέχον θερινό σχολείο. Αξιοποιώντας την εξειδίκευση και των δύο Φορέων θα συνεργαστούμε από κοινού στην ενίσχυση της Κυβερνοασφάλειας»

Το συμφωνητικό αυτό, που επικεντρώνεται στον τομέα της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, προβλέπει την πραγματοποίηση σημαντικών δράσεων όπως την κοινή διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων επιμορφωτικού χαρακτήρα (Συνέδρια, Θερινά Σχολεία, Εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.), καθώς και τη συμμετοχή από κοινού σε προγράμματα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία, εξειδίκευση και δεξιότητες καθώς και τις διαθέσιμες υποδομές, επιδιώκοντας την πραγματοποίηση κοινών στόχων στις περιοχές της Διάχυτης Νοημοσύνης, Διαχείρισης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, της Ασφάλειας του Διαδικτύου, της Ιδιωτικότητας, Blockchain, Internet of Things κ.ά. Προβλέπονται επίσης κοινές ερευνητικές δράσεις, ανταλλαγή γνώσης και πληροφοριών, εκπαίδευση προσωπικού και άλλες δράσεις συνεργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών έργων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι από τις 24 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, διοργανώνεται το 5ο Θερινό Σχολείο ENISA - ITEστο Ηράκλειο Κρήτης, με σημαντικούς ομιλητές στον χώρο της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.