ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ENISA ΚΑΙ ΙΤΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ KAI TH ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ | Νέα

Press Releases

31.01.2019

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ENISA ΚΑΙ ΙΤΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΣ KAI TH ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ

Στις 31 Ιανουαρίου 2019, ο ΕΝISA υποδέχτηκε μια ομάδα εκπροσώπων του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στα νέα γραφεία του οργανισμού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι δυο ομάδες μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ENISA, καθ. Udo Helmbrecht, και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη αντάλλαξαν πληροφορίες για θέματα και δράσεις σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και συζήτησαν τρόπους ώστε να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, μετά την προγραμματική συμφωνία που υπέγραψαν οι επικεφαλής των δύο Οργανισμών τον Σεπτέμβριο.

Ο καθ. Udo Helmbrecht σχολίασε: «Το ΙΤΕ κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ENISA. Αποτέλεσε το πρώτο μας σπίτι στην Ελλάδα και μαζί έχουμε πραγματοποιήσει πολλές σπουδαίες δράσεις για πάνω από 15 χρόνια. Η κοινή μας προσπάθεια και η αφοσίωση μας έχουν καθιερώσει το Ηράκλειο ως ένα Ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.»

Ο καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε: «Το ΙΤΕ υποστηρίζει και ενθαρρύνει τη στενή συνεργασία μεταξύ των Ερευνητικών Ομάδων του Ιδρύματος και του ENISA. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τον ENISA, καθώς η συνέργεια αυτή παρέχει άφθονες ευκαιρίες για επιστημονική αλληλεπίδραση και καρποφόρες συνεργασίες μεταξύ των 2 Οργανισμών. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ διεξάγει έρευνα στον τομέα της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, προσφέροντας σημαντική δυναμική για συνεργασίες. Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία 2 Ινστιτούτων του ΙΤΕ, του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και του Ινστιτούτου Πληροφορικής, μέσω της οποίας το ΙΤΕ είναι συντονιστής ενός εκ των τεσσάρων εθνικών Κέντρων Ιατρικής Ακριβείας, το οποίο λειτουργεί εδώ στην Κρήτη. Η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, παρέχει μοναδικές προκλήσεις σχετικές με την επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων και αποθήκευσης. Πρόσθετα πεδία πιθανής συνεργασίας αποτελούν τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην Βιοπληροφορική και στη Χημική Μηχανική, τα οποία συντονίζουν το ΙΤΕ με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.».

Η συνάντηση ήταν η πρώτη από μια σειρά δράσεων που σκοπό έχουν να συμβάλλουν στην επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του ITE και του ENISA, με την πραγματοποίηση των παρακάτω δραστηριότητων στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο:

• Κοινή διοργάνωση εκδηλώσεων με θέματα σχετικά με την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (πχ. συνέδρια, θερινά σχολεία και άλλα)

• Συνεργασία στους τομείς των Βιοεπιστημών (Life Sciences) και της Επιστήμης Υπολογιστών

• Κοινή διοργάνωση ασκήσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία, εξειδίκευση και δεξιότητες καθώς και τις διαθέσιμες υποδομές στα νέα γραφεία του ENISA

• Κοινή διοργάνωση ερευνητικών δραστηριοτήτων σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος

Ο ENISA και το ΙΤΕ αναμένεται να συντονίσουν πολλές από αυτές τις δράσεις έχοντας σαν βάση τα νέα γραφεία του ENISA στο Ηράκλειο.

Το νέο υψηλών προδιαγραφών κτίριο του ENISA στο Ηράκλειο, που προσφέρει συνεδριακές εγκαταστάσεις και κατάλληλη υποδομή πληροφορικής, φιλοξενεί το προσωπικό του ENISA που βρίσκεται στο Ηράκλειο, από το Δεκέμβριο του 2018. Τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Άνοιξη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης, των Τοπικών Αρχών και του ΙΤΕ.

Ιστορικό             

Οι επικεφαλής των δύο Οργανισμών, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και ο καθ. Udo Helmbrecht, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), υπέγραψαν μια προγραμματική συμφωνία το Σεπτέμβριο του 2018 με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας τους και την καθιέρωση του Ηρακλείου σαν ένα κέντρο αριστείας στην Ευρώπη σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.  O ENISA και το ΙΤΕ διοργάνωσαν επίσης από κοινού το 5ο Θερινό Σχολείο ENISA-ITE στο Ηράκλειο Κρήτης, με σημαντικούς ομιλητές στον χώρο της Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών.

Οι δράσεις αυτές επισφραγίζουν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών η οποία ξεκίνησε με την εγκατάσταση του ENISA στο Ηράκλειο το 2004.

ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ:

Παρακαλώ επικοινωνήστε με το γραφείο τύπου του ENISA:  press@enisa.europa.eu