Οι Πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Ενώσεων Πολυμερών στην Ελλάδα | Νέα

Press Releases

11.02.2019

Οι Πρόεδροι των Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Ενώσεων Πολυμερών στην Ελλάδα

Η ετήσια σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πολυμερών (European Polymer Federation, EPF, www.epfwebsite.org) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8-2-2019 στην Αθήνα υπό την προεδρία του κ. Σπύρου Χ. Αναστασιάδη, καθηγητού του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντού του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ο οποίος είναι ο εν ενεργεία Πρόεδρος της EPF για την διετία 2018-2019. H Σύνοδος του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Ιωνικού Κέντρου στους πρόποδες της Ακρόπολης στην Πλάκα.

H EPF είναι μη-κερδοσκοπικός Οργανισμός του οποίου μέλη είναι οι Εθνικές Επιστημονικές Ενώσεις Πολυμερών της Ευρώπης. Η EPF ιδρύθηκε το 1986 από 16 Ευρωπαϊκές Χώρες ως ιδρυτικά Μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ σήμερα αριθμεί 24 πλήρη και 4 συνδεδεμένα Μέλη.  Οι στόχοι της EPF είναι ο συντονισμός και η ενδυνάμωση κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στην περιοχή της επιστήμης, της τεχνολογίας και των εφαρμογών των συνθετικών και φυσικών μακρομορίων, η ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας και δικτύωσης στην επιστήμη και μηχανική των πολυμερών και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νέων Ευρωπαίων επιστημόνων στην επιστήμη των πολυμερών.

Στην συνάντηση του Συμβουλίου, παραβρέθηκαν Πρόεδροι των διαφόρων Επιστημονικών Ενώσεων Πολυμερών της Ευρώπης, όπως οι Καθηγητές κ. κ. Jean-François Gérard (INSA Lyon, Γαλλία, πρώην Πρόεδρος της EPF για την περίοδο 2016-2017), Brigitte Voit (Leibniz-Institute for Polymer Research Dresden, Γερμανία, πρώην Πρόεδρος της EPF 2014-2016), Julio San Román (Instituto de Ciencia y Tecnologia de Polimeros, Ισπανία, πρώην Πρόεδρος της EPF 2010-2012), Michele Laus (Università  Piemonte Orientale, Ιταλία), Daniel Grande (Universite Paris-Est Creteil, Γαλλία), Filip Du Prez (Ghent University, Βέλγιο), Jiri Kotek (Czech Academy of Sciences, Τσεχία), Katja Loos (University of Groningen, Ολλανδία), António Correia-Diogo (Technical University of Lisbon, Πορτογαλία), Heikki Tenhu (University of Helsinki, Φινλανδία), Θεώνη Γεωργίου (Imperial College, Ηνωμένο Βασίλειο), κ.ά.

Το Συμβούλιο της EPF ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με τα ακόλουθα θέματα:

• Συζητήθηκε ο προγραμματισμός και η οργάνωση των δραστηριοτήτων της EPF για τα επόμενα έτη, μεταξύ των οποίων είναι το ανά διετία κύριο Συνέδριο της EPF, European Polymer Congress (EPF 2019), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Χερσόνησο του Ηρακλείου τον Ιούνιο 2019 υπό την προεδρία του κ. Αναστασιάδη (https://epfcrete2019.org/) αλλά και τα Σχολεία που οργανώνονται για Μεταπτυχιακούς Φοιτητές, Υποψήφιους Διδάκτορες και νέους Μεταδιδάκτορες ανά διετία και τα Ετήσια Συνέδρια Europolymer Conferences (EUPOC).

• Εκλέχθηκε ο επόμενος Πρόεδρος της EPF για την διετία 2020-2021 που θα είναι ο Δρ. Jiri Kotek, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μακρομοριακής Χημείας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας.

• Επιλέχθηκε ο Επιστήμων που θα λάβει το πρώτο Διεθνές Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πολυμερών (EPF Prize), το οποίο καθιερώθηκε κατά την προηγούμενη Σύνοδο του Συμβουλίου της EPF  στο Ηράκλειο.  Το Βραβείο θα απονεμηθεί στον  Καθηγητή Ludwik Leibler, πρώην Διευθυντή του École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles de la Ville de Paris (ESPCI).  Ο κ. Leibler βραβεύεται για τις πρωτοποριακές θεωρητικές του μελέτες στην δομή συσταδικών συμπολυμερών και για την ανακάλυψη νέων υλικών, όπως αυτο-ιάσιμων ελαστομερών και ουσιών για συγκόλληση ιστών. Η απονομή του Βραβείου θα γίνει κατά την διάρκεια του EPF 2019 στην Χερσόνησο από τον κ. Αναστασιάδη.

Η παρουσία των ηγεσιών της Επιστήμης και Μηχανικής των Πολυμερών της Ευρώπης στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ακόμη μία φορά το υψηλής απήχησης ερευνητικό έργο που γίνεται στην χώρα μας στον τομέα αυτό ενώ η παρουσία του κ. Αναστασιάδη ως επί κεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας καταδεικνύει την δεσπόζουσα θέση του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης στην επιστήμη και μηχανική πολυμερών σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.