Παρουσίαση βιβλίου του Δρ. Αντώνη Ανδριώτη με θέμα: "Η θεωρία του Πανταχηκινήτου του Βενιαμίν Λεσβίου - Από τον αιθέρα των Καρτεσιανών στην παγκοσμιότητα και τον δυϊσμό των φαινομένων μεταφοράς της ενέργειας" | Νέα

Εκδηλώσεις

Παρουσίαση_βιβλίου_του_Δρ._
04.02.2010

Παρουσίαση βιβλίου του Δρ. Αντώνη Ανδριώτη με θέμα: "Η θεωρία του Πανταχηκινήτου του Βενιαμίν Λεσβίου - Από τον αιθέρα των Καρτεσιανών στην παγκοσμιότητα και τον δυϊσμό των φαινομένων μεταφοράς της ενέργειας"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010 στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ "Γεώργιος Λιάνης" η παρουσίαση του βιβλίου του ερευνητή του ΙΤΕ κ. Αντώνη Ν. Ανδριώτη με τίτλο "Η θεωρία του Πανταχηκινήτου του Βενιαμίν Λεσβίου. Από τον αιθέρα των Καρτεσιανών στην παγκοσμιότητα και τον δυϊσμό των φαινομένων μεταφοράς της ενέργειας".

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ και το βιβλίο προλόγισαν οι κ.κ. Ελευθέριος Οικονόμου, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος επί τιμή ΙΤΕ και Στράτος Θεοδοσίου, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε σύντομη παρουσίαση από τον συγγραφέα. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο κος. Ελευθέριος Ζούρος, Ομότιμος Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με το βιβλίο "Η θεωρία του Πανταχηκινήτου του Βενιαμίν Λεσβίου", ο συγγραφέας ανασύρει από τα σωζόμενα χειρόγραφα της Φυσικής του Λέσβιου φυσικού, τις αναφορές τις σχετικές με το προτεινόμενο (περί τα 1790-1800 μ.Χ.) πρότυπο (μοντέλο) φυσικής του Βενιαμίν, αναφερόμενο ως το Πανταχηκίνητον.

Με τον τρόπο αυτό, ο συγγραφέας δίδει, για πρώτη φορά, μια συστηματική και ολοκληρωμένη εικόνα της θεωρίας του Πανταχηκινήτου, που, όπως παρατηρείται, παρουσιάζει αυστηρή εσωτερική δόμηση και έχει συγχρόνως χαρακτηριστικά της σύγχρονης φυσικής.

Στο βιβλίο διασαφηνίζεται ότι το Πανταχηκίνητον δεν είναι ένα είδος αιθέρα. Απεναντίας, αποτελεί το μέσο πραγμάτωσης κάθε ενεργειακού φαινομένου. Είναι μια πρώιμη ταυτοποίηση της Ενέργειας και παρουσιάζει τα δυναμικά χαρακτηριστικά της κυματικής της συμβολής.

Photo 1 Photo 2

Με το βιβλίο του ο Δρ. Αντώνης Ανδριώτης προσπαθεί να δείξει, ότι η θεωρία του Πανταχηκινήτου αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της εθνικής μας επιστημονικής κληρονομιάς και ειδικότερα αυτής των φυσικών επιστημών στην ιστορία των οποίων διεκδικεί επάξια μια τιμητική θέση.

Το βιβλίο διατίθεται προς πώληση από τα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης, Αναλόγιο και Παπασωτηρίου (πανελλαδικά).

Για περαιτέρω πληροφορίες:
Δρ. Αντώνης Ν. Ανδριώτης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, ΙΤΕ
Τηλ.: +30-2810-391812, Fax: +30-2810-391305
e-mail: andriot@iesl.forth.gr
URL: http://esperia.iesl.forth.gr/~andriot

Χρήσιμα Links

Έχει προηγηθεί η παρουσίαση της συλλεκτικής ομοιοτυπικής αναπαραγωγής του χειρογράφου του Β΄ τόμου της Φυσικής του Βενιαμίν Λεσβίου, της χειρόγραφης βιογραφίας του Βενιαμίν από τον σχολάρχη Γ. Α. Αριστείδη - Πάππη και μονογραφίας του Αντώνη Ν. Ανδριώτη, την Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008, στην αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου - Ευταξία), παρουσία των Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλου Βογιατζή, του Δημάρχου Πλωμαρίου κ. Δημήτρη Βαρβαγιάννη και το Δ.Σ. της Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν Ο Λέσβιος" στην βιβλιοθήκη της οποίας ανήκει το χειρόγραφο αυτό της Φυσικής.

Δημοσίευση «Καθημερινής»: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_14/04/2009_311037

Απόσπασμα της ομιλίας του Α. Ανδριώτη, που δόθηκε στο συνέδριο "Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου", Πλωμάρι Λέσβου, 19- 21 Ιουνίου 2009: http://www.flickr.com/photos/28916458@N07/3659973859/

Συμπέρασμα της Θεωρίας του Πανταχηκίνιτου με την Σύγχρονη Φυσική: http://farm4.static.flickr.com/3332/3659806455_6f5a838dc0.jpg

Τοπικός τύπος: http://www.plomaricity.gr/fisiki.html