«Έξυπνα γυαλιά» για την βελτίωση της όρασης και της πρόληψης χρόνιων ασθενειών | Νέα

Press Releases

24.04.2019

«Έξυπνα γυαλιά» για την βελτίωση της όρασης και της πρόληψης χρόνιων ασθενειών

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετέχει στο σημαντικό ευρωπαϊκό έργο See Far, που στόχο έχει να συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του γηράσκοντος  εργατικού δυναμικού. Το έργο See Far χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 με 4 εκ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια με τη συμμετοχή 12 εταίρων από 5 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.

Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή «έξυπνων γυαλιών» τα οποία, σε συνδυασμό με εφαρμογή που θα εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο, θα προσφέρει μια ψηφιακή λύση για την υποστήριξη του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού με προβλήματα όρασης, με στόχο να συμβάλουν στη δημιουργία ενός υγειούς, ασφαλούς και πιο παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας. Η καινοτομία αυτή θα συμβάλει στην απρόσκοπτη συνέχιση της  επαγγελματικής ζωής, βοηθώντας το εργατικό δυναμικό να διατηρεί και να ανανεώνει τις εργασιακές και προσωπικές του δεξιότητες, υποστηρίζοντας τον ανεξάρτητο και υγιή τρόπο διαβίωσης.

Το See Far θα εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός προσαρμοστικού, έξυπνου περιβάλλοντος εργασίας και διαβίωσης (augmented reality workspace).  Τα έξυπνα γυαλιά See Far θα προσαρμόζονται στις ανάγκες των χρηστών και θα βελτιώνουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον περιβάλλοντα χώρο, διασφαλίζοντας την ασφαλέστερη εξερεύνηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το τελευταίο θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας ενός εξατομικευμένου εικονικού βοηθού ο οποίος θα ενσωματώνει τεχνολογίες οφθαλμικής ιχνηλάτησης, μηχανικής μάθησης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Από το ΙΤΕ συμμετέχουν το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, καθώς και το Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιοϊατρικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

website: https://www.see-far.eu/

 

Συντονιστής έργου:

Prof. Ramon Gonzalez Carvajal, University of Seville (USE), Spain

carvajal@us.es

 

Επικοινωνία με το FORTH:

 

Καθηγητής Θεόδωρος Φώτσης,

Καθηγητής Δημήτριος Ι. Φωτιάδης

Τμήμα Βιοϊατρικής Έρευνας,

Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας,

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας,

Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων

45 115 Ιωάννινα, Ελλάδα

email: theodoros_fotsis@imbb.forth.gr, fotiadis@cc.uoi.gr

Καθηγητής Μανώλης Τσικνάκης,

Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαριάς

Εργαστήριο Υπολογιστικής Βιο-Ιατρικής,

Ινστιτούτου Πληροφορικής,

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας,

N. Πλαστήρα 100

Βασιλικά Βουτών, 700 13 Ηράκλειο, Κρήτη

email: tsiknaki@ics.forth.gr,

kmarias@ics.forth.gr